Nieuw onderzoeksplatform RKD Research een feit

Met de lancering van RKD Research, wetenschappelijk platform voor kunsthistorisch onderzoek, zijn er nog meer mogelijkheden voor digitaal kunsthistorisch onderzoek bijgekomen. Vanaf deze maand zijn miljoenen extra data online beschikbaar. 

Daarbij biedt ‘het innovatieve visual search ongekend veel mogelijkheden tot kunsthistorische ontdekkingen’, aldus het RKD. Vanaf nu is de gehele beelddocumentatie gedigitaliseerd en online beschikbaar in RKDimages Lite, samen met de andere databases die voorheen in RKD Explore waren ondergebracht. Meer hierover lees je in een eerder bericht op Informatieprofessional.nl.

Overgangsfase

Het overzetten van de databases kost wel tijd, waarschuwt het RKD, dus gebruikers moeten rekening houden met enkele (tijdelijke) onvolkomenheden, zoals een aantal functionaliteiten die nog niet werken. De belangrijkste zijn:

  • Het zoeken in RKDtechnical, RKDexcerpts en RKDartists geeft niet altijd de juiste resultaten. Bij RKDartists kan dat worden ondervangen door in een zoekmachine zoals Google de naam van de kunstenaar + RKD in te typen.
  • RKDarchives is tijdelijk helemaal niet beschikbaar. Een link naar de inventaris in pdf-vorm zal te vinden zijn in RKDcollections. Op deze manier blijft het mogelijk om archieven aan te vragen. De gedigitaliseerde archieven zijn tijdelijk niet beschikbaar. Neem contact op met archieven@rkd.nl voor de mogelijkheden om de archieven alsnog te raadplegen (digitaal of analoog).
  • Boeken kunnen gewoon worden aangevraagd via RKDlibrary, maar niet alle gegevens worden nog getoond. Begin januari wordt dit opgelost. Op de studiezaal van het RKD kan tot die tijd via het collectiebeheersysteem Adlib worden gezocht.