Nieuw kennisevent Smart & Social Fest over digitale transitie in Rotterdam

Hogeschool Rotterdam organiseert op 21 april het Smart & Social Fest, een nieuw kennisevent over de digitale transitie in Rotterdam. Op vier locaties in de stad staat deze dag in het teken van de kansen en uitdagingen van digitale technologie: mensgericht en inclusief. Van inspirerende sprekers en verrassende VR-ervaringen tot kennisuitwisseling over niet-discriminerende algoritmes en de metaverse.

De maatschappij digitaliseert in een hoog tempo, aangejaagd door crises zoals de coronapandemie. Deze ontwikkelingen hebben grote impact op de stad en de mensen die er wonen en werken, weet Mirjam den Boer, projectleider Smart & Social City van Hogeschool Rotterdam. ‘We bouwen aan een Rotterdam waarin aandacht is voor een gezonde balans tussen digitale innovatie – “smart” – en een eerlijke, inclusieve en leefbare samenleving ofwel “social”. Tijdens het Smart & Social Fest onderstrepen we de urgentie van dit vraagstuk en laten we zien hoe onderzoek, onderwijs en de beroepspraktijk de krachten bundelen om met elkaar te werken aan betekenisvolle digitale innovaties.’

‘Tijdens het event laten we zien hoe we als kennisinstelling bijdragen aan de ambitie van Rotterdam om in 2025 voorop te lopen als digitale stad waar alle Rotterdammers kunnen meedoen in de digitale samenleving’, benadrukt Heleen Elferink, directeur van het Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie (CMI) van Hogeschool Rotterdam. ‘We staan samen voor de uitdaging hier op een mensgerichte en inclusieve manier invulling aan te geven. Onze studenten, de toekomstige professionals, spelen hierin een belangrijke rol.’

Vier Rotterdamse locaties, vier thema’s

Het programma van het Smart & Social Fest is ‘een combinatie van inhoud en plezier’ op vier verschillende locaties met elk een eigen thema:

 • VONK (hoofdpodium) – Thema: ‘De digitale transitie in een bredere context’
  Andres Colmenare (medeoprichter van creatief onderzoekslab IAM) geeft een lezing over hoe ontwerpers en andere creatieve professionals zich kunnen verhouden tot de manier waarop kunstmatige intelligentie in de digitale economie wordt ingezet, zonder principes als rechtvaardigheid, transparantie en solidariteit uit het oog te verliezen. Daarnaast gaat schrijver en journalist Arjen van Veelen tijdens zijn presentatie in op de vraag hoe de inzet van technologie ten dienste kan staan van het welzijn van mensen. Tussen deze keynotes door kunnen bezoekers zich laten verrassen bij de Immersive Tech Proeverij, waar ze onder andere ‘in gesprek’ kunnen gaan met een ‘digital human’.
 • CMI (locatie Wijnhaven) – Thema: ‘Verantwoorde technologie in en voor de stad’
  Op loopafstand van VONK bevindt zich onderwijslocatie Wijnhaven van Hogeschool Rotterdam. Hier is volop aandacht voor verantwoorde technologie: hoe ontwikkel je niet-discriminerende algoritmes? Hoelang duurt het voordat drones niet meer weg te denken zijn uit het Rotterdamse straatbeeld? En wat heeft de metaverse de stad te bieden? Op deze locatie is ook Stadslab Rotterdam te vinden en kunnen bezoekers zelf aan de slag met digitale technologie.
 • Bibliotheek Rotterdam – Thema: ‘Een digitale inclusieve stad’
  Op deze locatie wordt duidelijk hoe belangrijk het is om digitale toepassingen te ontwikkelen die toegankelijk zijn voor iedereen. Tijdens een interactieve theatervoorstelling krijgen bezoekers een beeld van de digitale drempels waar Rotterdammers mee te maken krijgen.
 • EMI op Zuid – Thema: ‘Digitale technologie voor zorg en welzijn’
  In EMI op Zuid draait alles om de vraag hoe je samen met bewoners kunt werken aan oplossingen die echt bijdragen aan een stad waarin iedereen kan meedoen.

Hogeschool Rotterdam organiseert het Smart & Social Fest samen met haar praktijkpartners: de gemeente Rotterdam, Bibliotheek Rotterdam en het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) op Zuid. Zie voor meer informatie en aanmelden: Smart & Social Fest 2023: Home – Hogeschool Rotterdam.