Nieuw boek over digitaal bronnenonderzoek hoger onderwijs

Onlangs is het edubook Digitaal bronnenonderzoek gelanceerd. Een online leerboek, geschreven door Jos van Helvoort en Peter Becker, dat studenten handvatten biedt om gestructureerd en kritisch bronnenonderzoek te doen. Op 24 april is er een gratis webinar met de auteurs.

Het ontwikkelen van een onderzoekende houding is een belangrijke doelstelling in het hbo. Daaronder vallen onder andere het willen begrijpen, nieuwsgierigheid en de bereidheid om van perspectief te wisselen. Het goed kunnen omgaan met informatiebronnen is daarbij een noodzakelijke vaardigheid. Om in het enorme aanbod de juiste informatie te vinden en te gebruiken, moeten concrete methoden en technieken worden aangeleerd. Zeker in deze tijd waarin tools als ChatGPT studenten werk uit handen kunnen nemen, is het belangrijk om gevonden informatie in de juiste context te kunnen plaatsen en te kunnen beoordelen op bruikbaarheid en betrouwbaarheid, aldus de auteurs. Centraal in het boek staan de zeven stappen van digitaal bronnenonderzoek die zij op basis van wetenschappelijke inzichten hebben opgesteld.

Gratis webinar

Het online leerboek is breed toepasbaar bij iedere hbo-opleiding. Van een kleine opdracht tot aan de afstudeerscriptie: bij alles is bronnenonderzoek een belangrijk onderdeel. Niet alleen voor docenten kan het interessant zijn, maar ook voor informatiespecialisten in het (hoger) onderwijs en andere geïnteresseerden.

Op 24 april, om 16 uur, gaan Van Helvoort en Becker onder leiding van Cindy Lammers (magazine IP en informatieprofessional.nl) in gesprek over het boek tijdens een gratis bij te wonen webinar. Ze zullen onder meer stilstaan bij recente ontwikkelingen met betrekking tot AI en laten zien dat ook tools als ChatGPT van studenten vergen dat er betrouwbare en relevante informatie als input wordt gebruikt. Aanmelden voor het webinar kan hier.