Netwerkdag nieuwe stichting WO2NET op 12 september

Op 12 september (12-17 uur) vindt in de OBA in Amsterdam de eerste netwerkdag plaats van stichting WO2NET, een nieuwe organisatie waarin Netwerk Oorlogsbronnen en een deel van de activiteiten van Stichting Musea & Herinneringscentra ’40-’45 een plek krijgen.

De nieuwe stichting WO2NET wil samen met alle partners in de erfgoed- en herinneringssector de betekenis van de Tweede Wereldoorlog levend houden en aan de actualiteit koppelen. Ze wil daartoe meer samenhang brengen in herinneringsgerichte activiteiten en het erfgoed voor het publiek toegankelijker en aansprekender maken. De netwerkdag op 12 september staat in het teken van de interactie met het publiek: welke (inter)acties vinden er plaats als het publiek gaat deelnemen aan het vertellen van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog?
Tijdens het programma zal de nieuwe directeur-bestuurder van WO2NET, Ellen van der Waerden, worden geïntroduceerd en zal de voorzitter van de raad van toezicht van de stichting, Ingrid van Engelshoven, de missie en activiteiten toelichten. Ook zal er, nu het programma Netwerk Oorlogsbronnen is afgelopen en NOB verdergaat in de stichting WO2NET, afscheid worden genomen van NOB-programmadirecteur Puck Huitsing. 

Crowdsourcing en linked data

Verder biedt de netwerkdag een plenaire lezing van OSINT-onderzoeker Tommy Hamelink (Finding the location WW1 & WW2) die de aanwezigen zal meenemen in de wereld van de digitale-zolderkamerspeurneuzen en moderne open source-onderzoeken. In de late middag is er de keuze uit drie parallelle workshops: over crowdsourcing, over de nieuwe rol van WO2 musea, en over technologie zoals XSLT en linked data waarmee databronnen van Netwerk Oorlogsbronnen worden getransformeerd tot coherente tijdlijnen.

Het hele programma is hier te bekijken. Deelname aan de netwerkdag is gratis, registratie is verplicht; aanmelden kan tot 6 september via a.helfrich@niod.knaw.nl.

Het plenaire programma is op 12 september ook online te volgen via YouTube.