Op 8 november (13:00-18:00 uur) vindt de jaarlijkse netwerkconferentie plaats van BENEDMO, de Vlaams-Nederlandse samenwerking tegen desinformatie, voor en door factcheckers, mediaprofessionals, wetenschappers en andere experts. Het thema luidt dit keer: Doemdenken, domdenken, omdenken.
Complottheorieën worden vaak omschreven als ongefundeerd, bizar en potentieel gevaarlijk, maar in hoeverre kunnen we het nieuws zelf wel volledig vertrouwen? ‘Complotdenkers’ beschouwen zichzelf als kritische waarheidszoekers, een kenmerk dat zij delen met journalisten. Vooral gedurende de coronapandemie zijn deze twee groepen vaker en intensiever met elkaar in botsing gekomen. Daarmee rijst de vraag of deze confrontaties onvermijdelijk zijn, en ook hoe nieuwsmedia op een constructieve manier over complottheorieën kunnen berichten.
Op 8 november zullen onderzoekers en journalisten diverse aspecten van dit vraagstuk belichten. Sprekers zijn onder anderen Tim Verheyden, Griet De Craen en Luc Van Bakel (VRT), Jaron Harambam en Hedwig te Molder (Vrije Universiteit Amsterdam), Maarten Keulemans (de Volkskrant), René Sommer (Pointer), Annique Mossou en Aiganysh Aidarbekova (Bellingcat) en Marieke Kuypers (Nieuwscheckers).
De conferentie vindt plaats bij Beeld & Geluid in Den Haag. Een ticket kopen (€ 5,00) kan hier.