Netwerk Oorlogsbronnen lanceert open data-register

Het Netwerk Oorlogsbronnen heeft op 9 februari een open data-register gelanceerd. Enkele tientallen datasets met verrijkingen als WO2-thesaurus-termen zijn beschikbaar gekomen als linked open data via www.oorlogsbronnen.nl/open-data. Deelnemers aan het Netwerk Oorlogsbronnen kunnen zo gemaakte verbindingen en aanvullingen (verrijkingen) op de bestaande metadata opnemen in hun eigen collectiebeheersystemen. 

Het open data-register bevat momenteel  tientallen datasets van verrijkte WO2-collecties uit de collectie-portal Oorlogsbronnen.nl. Alle data in het NOB-CKAN-register is in linked open data-formaten te downloaden onder een CC-BY-SA licentie (Creative Commons naamsvermelding en gelijk delen).

De datasets bestaan uit (technische) metadata met WO2-verrijkingen als WO2-thesaurustermen. Naast de WO2-thesaurus worden in de toekomst ook links van bronnen naar geo-coördinaten en koppelingen naar WO2-gebeurtenissen en personen aangeboden.

Bruikbare data voor collectiebeheerders

Het open data-register is vooral gericht op collectiebeheerders of hun technische partners en onderzoekers met ‘digitale skills’. Het register helpt hun toegang tot technische bronnen te vinden en open data te gebruiken en verbinden.

Collectiebeheerders zien bijvoorbeeld welke bronnen worden geharvest door het Netwerk Oorlogsbronnen. Ook kunnen ze WO2-thesaurustermen op een geautomatiseerde wijze opnemen in hun collectiebeheersysteem. Onderzoekers kunnen de data en de verrijking gebruiken voor nader onderzoek. En wellicht kunnen vergelijkbare portals als Oorlogsbronnen.nl eigen verrijkingen aan de datasets toevoegen.

Het register is geen publieksdienst. In de collectie-portal Oorlogsbronnen.nl is het inmiddels mogelijk zoekresultaten (ook hier de metadata en geen afbeeldingen) te downloaden in een Excel of CSV-formaat.

Comprehensive Knowledge Archive Network

In navolging van een aantal grote partijen zoals de Engelse en Australische overheid, de Koninklijke Bibliotheek en Picturae is door het Netwerk Oorlogsbronnen gekozen voor een CKAN-register voor open data. CKAN (Comprehensive Knowledge Archive Network) is een open source managementsysteem voor de opslag en distributie van open data dat beheerd wordt door de Open Knowledge Foundation.

(Bron: Oorlogsbronnen.nl; beeld: pixabay.com)