Nederlandse universiteiten en Elsevier: principeakkoord over OA en abonnementen

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) en wetenschappelijke informatieaanbieder Elsevier hebben een principeakkoord bereikt. “Een mijlpaal in de transitie van Nederland naar open access,” aldus VSNU in een persbericht. Bovendien zorgt deze mijlpaal ervoor dat Nederlandse wetenschappers toegang blijven houden tot de wetenschappelijke artikelen van Elsevier. De komende tijd worden de details van de driejarige overeenkomst, die in 2016 van start gaat, afgerond.

“We zijn tevreden met deze overeenkomst die voorziet in een duurzame transitie naar open access,” zegt prof. Gerard Meijer, hoofdonderhandelaar namens de VSNU en voorzitter van de Radboud Universiteit Nijmegen, in een persbericht. “Hierdoor houden wetenschappers toegang tot Elseviertijdschriften en het biedt ze de mogelijkheid om in een selectie van die tijdschriften open access te publiceren. De universiteiten streven ernaar dat in 2018, het derde jaar van de overeenkomst, 30% van de Elsevierartikelen van Nederlandse auteurs open access beschikbaar is, dit akkoord maakt dat mogelijk. Dit is echt geweldig nieuws en een ‘big deal’ voor open access.”

Philippe Terheggen, Managing Director Journals bij Elsevier: “Wij zijn content met deze overeenkomst, omdat blijvende subscriptietoegang tot onze hoogwaardige, ‘peer-reviewed’ wetenschappelijke artikelen essentieel is voor Nederland om zijn positie als één van de meest impactvolle onderzoekslanden te behouden. Daarnaast krijgen Nederlandse wetenschappers meer open access publicatiemogelijkheden om hun onderzoeksresultaten met de rest van de wereld te delen.”

De overeenkomst is, aldus VSNU, in lijn met de ambitie van staatssecretaris Dekker van OCW, die wil dat wetenschappelijke artikelen van Nederlandse wetenschappers open access gepubliceerd worden.