Uitgeefconcerns WPG en LannooMeulenhoff werken aan een eigen alternatief voor het onlangs gelanceerde ebookplatform van openbare bibliotheken. De streamingdienst voor ebooks zal nog dit jaar gelanceerd worden.
De concerns vertegenwoordigen onder meer de uitgevers Bruna, Meulenhoff, Querido en De Bezige Bij en daarmee bijna de helft van de Nederlandstalige ebookmarkt. Het platform zal worden aangeboden als abonneeservice, waarbij lezers voor een maandelijks, nog onbekend bedrag onbeperkt e-books kunnen lezen. De aankondiging van het platform komt niet onverwacht. In september werden de plannen van uitgevers al goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
WPG en LannooMeulenhoff hopen met de dienst piraterij tegen te gaan en nieuwe doelgroepen te bereiken. Die hoop is gebaseerd op het succes van andere streamingdiensten, zoals Spotify voor muziek. Die diensten maakten weliswaar geen einde aan het massale downloaden van media waar auteursrecht op rusten, maar droegen wel bij aan het feit dat de muziekindustrie afgelopen jaar na lange tijd weer stijgende omzetcijfers konden presenteren.
De uitgevers beschouwen de nieuwe dienst niet als concurrent van het in januari gelanceerde ebookplatform van Nederlandse openbare bibliotheken. Projectleider Lisa van den Herik van Uitgeverij Unieboek – Het Spectrum zegt daarover in NRC Handelsblad van donderdag dat de dienst nauwelijks is te vergelijken met het initiatief van bibliotheken, omdat daarin de nieuwe en goedverkopende titels niet zijn opgenomen.
Het is nog niet bekendgemaakt of de boeken van het nieuwe platform gelezen kunnen worden op verschillende apparaten, zoals ereaders, tablets en smartphones. Van den Herik liet wel weten dat de dienst streeft naar een zo breed mogelijk aanbod. Daarom wordt er onderhandeld met meerdere uitgevers. De reden om de plannen voor het ebookplatform nu naar buiten te brengen was volgens van den Herik de recente discussie in de media over piraterij van digitale boeken.
Zie ook:
Lannoo Meulenhoff en WPG Uitgevers mogen samen ebooks verhuren
Bibliotheken en uitgevers bereiken akkoord over ebooks
Openbare bibliotheken drie keer in het nieuws