Nederlands Fotomuseum verwerft eigen locatie met rijksmonument Santos

Het Nederlands Fotomuseum heeft rijksmonument Santos, gelegen aan de Rijnhaven in Rotterdam, verworven dankzij een schenking van Droom en Daad. Hiermee krijgt Nederland er in 2025 een groot museum bij met in totaal acht verdiepingen voor onder meer de eigen collectie, tentoonstellingen, ateliers en bibliotheek.

Santos werd ontworpen door architecten J.P. Stok Wzn en J.J. Kanters in opdracht van N.V. Blauwhoedenveem; een pakhuis dat in 1903 de deuren opende en diende als opslagplaats voor Braziliaanse koffie. Sinds 2012 is het Duitse designconcern Stilwerk bezig met de renovatie van het zwaar verwaarloosde gebouw. Deze is nagenoeg afgerond. De komende tijd wordt het geschikt gemaakt voor het Nederlands Fotomuseum. De opening in Santos staat gepland voor 2025. Tot die tijd blijft het museum geopend in bedrijfsverzamelgebouw Las Palmas, waarin het sinds 2007 is gevestigd.

Nieuw, duurzaam depot

Het Nederlands Fotomuseum grijpt de verhuizing naar Santos aan om uit te groeien tot een internationaal podium voor fotografie. De open plattegrond met gesloten gevels met minimale daglichttoetreding maakt Santos geschikt voor de collectie van ruim zes miljoen foto’s en kwetsbare fotografische objecten. Verder komt er een nieuw, duurzaam depot voor de collectie met 175 kostbare archieven van onder meer Ed van der Elsken; met vroege daguerreotypes en met eigentijds werk van bijvoorbeeld Erwin Olaf en Dana Lixenberg. Er is ruimte voor meerdere tentoonstellingsruimtes, voor educatie, voor een ruim gesorteerde fotoboekwinkel en bibliotheek, en voor een museumcafé en rooftoprestaurant. Ook biedt het nieuwe museum ruimte aan de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. 

Het Nederlands Fotomuseum werd in 2003 opgericht mede dankzij het legaat van Hein Wertheimer, een amateurfotograaf die bij zijn dood 22 miljoen gulden naliet ter stimulering van de fotografie en voor de oprichting van een Nederlands fotomuseum.

Foto boven: Santos 2017, foto Luc Büthker.

Santos na verbouwing, Renner Hainke Wirth Zirn Architekten & WDJArchitecten