Irmgard Reijntjes (Passend Lezen) voorzitter van IFLA’s Libraries for the printdisabled

De International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) heeft directeur-bestuurder van Bibliotheekservice Passend Lezen, Irmgard Reijntjes, benoemd tot voorzitter van de sectie Libraries for the printdisabled (LPD) voor de periode 2023-2025. Ze zal officieel in functie treden na het IFLA World Library and Information Congress (21-25 augustus) in Rotterdam.

Reijntjes zal als voorzitter een belangrijke rol spelen bij het verwezenlijken van IFLA’s missie om het wereldwijde bibliotheekveld te inspireren, te betrekken en te verbinden. Met name de missie van de LPD-sectie zal centraal staan: pleiten voor bibliotheekdiensten die rechtvaardig en toegankelijk zijn voor iedereen met een leeshandicap. Reijntjes: ‘Bij Passend Lezen zetten we ons dagelijks in om de toegang tot lectuur mogelijk te maken voor mensen met een leesbeperking in Nederland. Om dit wereldwijd te mogen uitdragen en andere bibliotheken hierover te informeren en hierin te begeleiden is een bijzondere eer.’

Toegang tot kennis

Sinds 2015 is Reijntjes directeur-bestuurder van Passend Lezen, na bij diverse bibliotheken management- en directiefuncties te hebben bekleed. De bibliotheek voor mensen met een leesbeperking heeft inmiddels meer dan 55.000 klanten en biedt onder andere boeken, kranten en tijdschriften in aangepaste leesvormen. Als stichting stelt Passend Lezen zich ten doel om ‘mensen met een leesbeperking toegang te geven tot de wereld van kennis en cultuur om zo de persoonlijke ontplooiing van mensen met een leesbeperking te stimuleren en hun positie in de samenleving te verbeteren’.