Nederland week lang internationaal toneel voor onderzoeksdata

Van 22 tot en met 24 september vindt in Amsterdam de vierde plenaire bijeenkomst van de Research Data Alliance (RDA) plaats. Deze toonaangevende conferentie over het delen van onderzoeksdata verwelkomt zo’n 500 bezoekers en bijzondere gastsprekers, zoals Jos Engelen (NWO), Robert Jan Smits (directeur DG Research, Europese Commissie) en Eurocommissaris Neelie Kroes.

Door de wereldwijde data-explosie van de afgelopen jaren wordt het steeds lastiger om de stromen aan data te beheren, duurzaam op te slaan en bruikbaar te houden. Tijdens de RDA-conferentie gaan experts van over de hele wereld aan de slag met deze uitdaging. De Research Data Alliance is in 2013 opgericht om het delen van onderzoeksdata te bevorderen, over de grenzen van landen en onderzoeksdisciplines heen. De werkgroepen van de RDA, waarin talrijke onderzoeksorganisaties en landen vertegenwoordigd zijn, vormen de kern. Tijdens de halfjaarlijkse plenaire bijeenkomsten komen deze werkgroepen bij elkaar. Data Archiving and Networked Services (DANS) is actief in meerdere werkgroepen en is dit jaar de spil in de organisatie van de conferentie.

De conferentie vindt plaats in congrescentrum de Meervaart in Amsterdam. Het programma van de conferentie staat op de website van de RDA. Inschrijven is nog mogelijk.

Rondom de RDA-conferentie vinden ook 15 andere (inter)nationale bijeenkomsten plaats rond hetzelfde thema. Zo wordt op 24 september de Nederlandse Dataprijs uitgereikt en houden het Data Seal of Approval en EUDAT een conferentie. Zie voor het gehele overzicht van de co-located events de website van de RDA.