‘Nederland nog steeds alleen in wens om EUvsDisinfo op te heffen’

De Europese Unie blijft via de website EUvsDisinfo nieuwsberichten ‘aanpakken van Russische desinformatiecampagnes’. Maar Nederland staat vooralsnog alleen in de wens om de site op te heffen.

Dat meldt minister Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. Toen eind 2017 onder andere The Post OnlineGeenStijl en De Gelderlander onterecht op de Disinfo Cases-lijst geplaatst werden vanwege vermoede Russische desinformatie, kwam de waakhond – en zijn blunders – onder een vergrootglas te liggen. De EU-website claimde later dat het bij GeenStijl en TPO om een vertaalfout zou gaan.

EUvsDisinfo is een campagne die uitgevoerd wordt door de East Stratcom Task Force; deze taskforce maakt weer deel uit van de European External Action Service, een diplomatieke dienst van de EU. Het hoofddoel van East Stratcom is het ‘aanpakken van Russische desinformatiecampagnes’, aldus de website.

Draagvlak vinden

Een motie van de VVD en de SP om de website op te heffen, kreeg steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. Niet alleen de mankementen van de taskforce, maar ook de implicaties van een censurerende overheid hebben uiteindelijk de doorslag gegeven. Maar nu blijkt dat de website vooralsnog door kan gaan: “Vooralsnog staat Nederland binnen de EU echter alleen in de wens om de website EUvsDisinfo op te heffen. Het kabinet zal zich echter ter uitvoering van de motie in de gepaste gremia van de Europese Unie in blijven zetten om draagvlak proberen te vinden voor hetgeen de Kamer heeft gevraagd,” schrijft Ollongren in haar brief aan de Kamer.

Lees ook: EUvsDisinfo: EU-nepnieuwswaakhond sterft zachte dood

(Beeld: pixabay / GDJ )