Naturalis zoekt afdelingshoofd Collectie Informatie

Naturalis Biodiversity Center (> 800 medewerkers) is hét nationale kennisinstituut op het gebied van soortenidentificatie en biodiversiteit in Nederland. Met 43 miljoen objecten beheren we een van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Die enorme collectie van planten, dieren en mineralen geeft Naturalis een unieke (inter)nationale positie en verantwoordelijkheid. Door langdurige samenwerkingen aan te gaan met natuurhistorische musea, onderzoeksinstituten en universiteiten verstevigt Naturalis de collectie als fundament voor het identificeren, beschrijven en begrijpen van biodiversiteit.

De afdeling Collectie Informatie is als beheerder inhoudelijk verantwoordelijk voor alle systemen en platforms waarop collectie- en biodiversiteitsdata worden verzameld en gepresenteerd. Kijk bijvoorbeeld op bioportal.naturalis.nl, topstukken.naturalis.nl, repository.naturalis.nl of nederlandsesoorten.nl. De afdeling Collectie Informatie ondersteunt daarnaast gebruikers bij het vinden en ontsluiten van informatie. Zo worden vele vragen over de collectie en natuur beantwoord en heeft de samenwerking met de afdelingen Educatie en Tentoonstellingen bijvoorbeeld geresulteerd in de Naturalis Museum-app.

Binnen de sector Collectie zoeken wij een

Afdelingshoofd Collectie Informatie
36 uur per week

Wat ga je doen?

Je bent als afdelingshoofd van de afdeling Collectie Informatie verantwoordelijk voor de innovatieve registratie en ontsluiting van alle collectiegerelateerde informatie van Naturalis (o.a. objectinformatie, bibliotheek- en archiefinformatie en cultuurhistorische collectie-informatie). Daarnaast is het genereren, beheren en beschikbaar stellen van biodiversiteitsinformatie (o.a. soorteninformatie en waarnemingen) een speerpunt binnen de organisatie. De toegankelijkheid, bruikbaarheid en verknoping van collectie- en biodiversiteitsinformatie zijn van wezenlijk belang voor Naturalis en zijn grote diversiteit aan gebruikers.

Met jouw visie op het gebied van informatiemanagement ontwikkel je met je team een innovatief beleid waarin internationale samenwerking op het gebied van collectie- en biodiversiteitsinformatie is verankerd. Natuurlijk samen met de sectoren Onderwijs & Onderzoek, DSI en het museum, maar ook met diverse (externe) organisaties die gebruikmaken van onze data.

Profiel en functie-eisen

 • Je beschikt over academisch werk- en denkniveau.
 • Samen met de afdelingshoofden van de afdelingen Collectiemanagement en Collectiebureau vorm je een sterk managementteam binnen de sector Collectie. 
 • Je bent een ervaren manager die organiseert, motiveert en inspireert. Daarbij heb je aandacht voor ontwikkeling van de individuele teamleden en bewaak je de belangen van het team. 
 • Je hebt ervaring met het rapporteren van en communiceren over de activiteiten van een eigen afdeling en kan zo de afdeling goed positioneren binnen de organisatie. 
 • Je bent in staat beleidsmatig te denken en beleid samen met het team te vertalen naar een praktische invulling.
 • Je evalueert, prioriteert en faciliteert projecten op basis van de overkoepelende Naturalis-strategie.
 • Je houdt overzicht over de te beheren informatie en brengt focus aan in de systemen die gebruikt worden voor het registreren en ontsluiten van de specifieke informatie. 
 • Je bent in staat een visie te creëren op de digitale ontsluiting van digitale collectie- en biodiversiteitsinformatie in mondiaal perspectief.
 • Je bent een netwerker die verbindend acteert tussen diverse interne en externe belanghebbenden. Naturalis is actief in een breed netwerk van internationale organisaties (o.a. CETAF, GBIF/NLBIF), digitale infrastructuren (o.a. DiSSCo) en projecten (o.a. ARISE en BGE). 
 • Je hebt bij voorkeur inhoudelijke ervaring met (de werking van) informatiesystemen.
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met fondsenwerving.

Ons aanbod

Een interessante en dynamische functie binnen een nationaal en internationaal leidend instituut, waarin een grote diversiteit aan professionals werkt met liefde voor de natuur en biodiversiteit. De collectie, onderzoeksfaciliteiten met het laboratorium, het kantoor én het museum zijn in 2019 samengebracht in één volledig vernieuwd gebouw in het Bio Science Park in Leiden, dat goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. 

Het salaris ligt tussen 3876 en 5398 euro bruto per maand (salarisschaal 12 Museum cao) op basis van een 36-urige werkweek. Hiernaast krijg je een vakantietoeslag van 8% en een eindejaarsuitkering van 3,4%. De arbeidsovereenkomst is in eerste instantie voor de periode van een jaar, met uitzicht op een vast dienstverband.

Informatie en sollicitatie

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Eva van der Veer, sectordirecteur Collectie: eva.vanderveer@naturalis.nl, en voor procedurele informatie met de afdeling P&O: +31 71 751 9176, of via sollicitaties@naturalis.nl. Laat ons zo snel mogelijk weten waarom jij als afdelingshoofd Collectie Informatie bij ons aan de slag wilt en waarom je denkt dat je geschikt bent voor deze functie. We vragen je uiterlijk 19 juni 2022 te reageren door gebruik te maken van het sollicitatieformulier

Een selectieassessment en referentiecheck kunnen onderdeel uitmaken van de selectieprocedure. Bij indiensttreding vragen wij om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). 

Naturalis onderschrijft de Code Culturele Diversiteit. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen het team versterkt. 

Acquisitie is niet gewenst.