MVRDV ontwerpt nieuwe centrale bibliotheek van Wuhan in China

Het ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV voor de nieuwe centrale bibliotheek van Wuhan is onlangs geselecteerd als winnende voorstel. In het gebouw, met 140.000 vierkante meter een van de grootste bibliotheken van China, zullen traditionele functies worden gecombineerd met studie-, huiskamer-, lees- en studioruimten. 

De Wuhan Library komt vlak bij het Baofeng-viaduct in het Wuhan Central Business District. In de bibliotheek zullen lezen en leren worden geïntegreerd met onderzoek en wetenschappelijke en technologische innovatie. Hierdoor moet ze een speerpunt worden van informatie en cultuur, en tegelijkertijd moet het gebouw de economische positie van de stad versterken, aldus MVRDV.

Wuhan is sinds de corona-uitbraak vooral gelinkt aan het virus, maar de stad met ruim 12 miljoen inwoners stond ooit vooral bekend als ‘de stad van de honderd meren’. Wuhan en omgeving vormen een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp voor de Wuhan Library. Het gebouw is qua vorm geïnspireerd op de natuur. Grote raampartijen boven in de bibliotheek geven het drie uitkijkpunten met uitzicht over de skyline van de omgeving, het park en het plein. ‘De ramen zorgen ervoor dat de levendigheid binnen zichtbaar is tot aan de snelweg aan toe, wat nieuwsgierig maakt en de aantrekkingskracht van de bibliotheek vergroot.’ 

Boekenlandschap

Het interieur binnen doet met zijn getrapte terrassen denken aan een bergkloof. Hierdoor ontstaat op de begane grond een brede openbare ruimte die de hele dag geopend is voor bezoekers. De ‘kloof’ heeft een symbolische betekenis; het is een centrale plek waar kennis samenkomt. De opzet zorgt er ook voor dat er verschillende zones kunnen worden gecreëerd waar bezoekers kunnen lezen en samenwerken. Materiaalgebruik, een modulair systeem van boekenrekken, tentoonstellingsruimten en leesnissen zorgen voor een warme, uitnodigende uitstraling. 

‘Meteen als je binnenkomt, word je welkom geheten in een boekenlandschap. De plateaus hebben verschillende functies; sommige zijn om te studeren, andere voor interactieve activiteiten. Hoe hoger je in het gebouw komt, hoe specifieker het programma’, zegt Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV. ‘Het gebouw vindt zijn inspiratie in de natuur. Aan de ene kant is er het idee van horizontale lijnen en uitzicht op de meren, aan de andere kant is er het uitzicht op de hoogbouw. Dit is natuur versus stad, ons gebouw richt zich daarop.’ 

Bij de beplanting en de inrichting van het omringende park zal rekening worden gehouden met het hete klimaat van Wuhan, en de bibliotheek zal zo energiezuinig mogelijk worden. Zo krijgt de gevel lamellen in boekenplankpatroon die ‘de functie van het gebouw communiceren terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor schaduw’. 

Verbinding met omgeving

Dit is niet de eerste Chinese bibliotheek die MVRDV ontwierp: in 2017 werd de Tianjin Binhai Library opgeleverd. Deze 33.700 vierkante meter tellende, meermaals bekroonde bibliotheek is bekend vanwege haar groots opgezette auditorium en boekenplanken van vloer tot plafond. Net als bij de Wuhan Library gebeurt hier meer dan lezen en studeren alleen en is de bibliotheek nadrukkelijk ook een sociale ruimte die zich met haar omgeving verbindt.

Wanneer de Wuhan Library zal worden opgeleverd, is nog niet bekend.