MVRDV maakt ontwerp voor Duits Innovation Park Artificial Intelligence (Ipai)

Het Rotterdamse bureau MVRDV heeft met zijn ontwerp de competitie gewonnen voor het nieuw te bouwen Innovation Park Artificial Intelligence (Ipai) in Heilbronn.

Het Ipai is een mix van onder andere businesscampus, laboratoria, start-up innovatiecentrum, huisvesting, communicatiecentrum en voorzieningen als een restaurant en kleuterschool. Dit maakt het, volgens MVRDV, ‘niet alleen een aantrekkelijke werkplek, maar ook een bestemming voor nieuwsgierige bezoekers om de ontwikkeling van wereldveranderende technologieën uit de eerste hand te zien, om te communiceren met de mensen achter hun creatie en om meer te weten te komen over de intenties achter hun werk’. 

Het ontwerp is ontwikkeld voor een consortium onder leiding van de gemeente Heilbronn en de Dieter Schwarz Foundation. Hun wens is om een campus te creëren die prestigieus genoeg is om te concurreren met wereldberoemde technische hubs van Silicon Valley tot Shenzhen. Met zijn herkenbare circulaire plan, dat zelfs zichtbaar moet zijn op satellietfoto’s, wil het ontwerp de campus positioneren als ‘een wereldwijd toonaangevende locatie voor de ontwikkeling van AI-technologieën’.