Moskouse wetenschappelijke bibliotheek grotendeels vernietigd door brand

Een brand in het Instituut voor Wetenschappelijke Informatie en Sociale Wetenschappen (INION) in Moskou, afgelopen weekend, heeft de bibliotheek voor een groot deel vernietigd.

‘De brand in INION is rampzalig voor de Russische wetenschap. Het is er dé bibliotheek voor de sociale wetenschappen, die daarnaast ook een enorme humaniora-collectie heeft,’ zegt Henk Wals, directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), in een reactie aan IP.

‘Grote Russische bibliotheken zijn ook altijd meteen heel groot, dus er staat ook erg veel bij elkaar als er brand uitbreekt. Het INION bezit veel unieke werken en het heeft een verzameling die heel systematisch is opgebouwd. Het is nog onduidelijk hoe groot de schade precies is, maar als je bedenkt dat er meer dan een etmaal lang geblust is, kun je je er wel iets bij voorstellen. Alleen al het uitzoeken wat je kwijt bent…’ aldus Wals.
Directeur Yuri Pivovarov van INION, waarin tien miljoen documenten en teksten liggen, spreekt van een ramp. Het is nog niet bekend hoe de brand is ontstaan.