Microsoft investeert ‘miljarden’ in samenwerking met OpenAI

Microsoft breidt zijn samenwerking met OpenAI, bekend van ChatGPT, GPT-3 en DALLE-E, uit door ‘meerdere miljarden’ in het softwarebedrijf te investeren.

OpenAI is het bedrijf achter veelbesproken nieuwe AI-toepassingen, waaronder ChatGPT en DALL-E 2. Die toepassingen kunnen volledige artikelen en afbeeldingen genereren op basis van een simpele, geschreven opdracht. Ook kan de chatbot vragen beantwoorden in natuurlijk taalgebruik. Microsoft werkte al samen met OpenAI en mag de technologie achter ChatGPT zelf ook gebruiken, zo schrijft Bright. Na geruchten over een investering van rond de 10 miljard dollar heeft Microsoft gisteren bekendgemaakt de samenwerking met OpenAI uit te breiden.

Cloudplatform Azure

‘We hebben onze samenwerking met OpenAI gevormd rond een gedeelde ambitie om op verantwoorde wijze baanbrekend AI-onderzoek te bevorderen en AI te democratiseren als een nieuw technologieplatform’, zegt Microsoft-ceo Satya Nadella. ‘Met deze volgende fase van de samenwerking krijgen ontwikkelaars en organisaties toegang tot de beste AI-infrastructuur, modellen en middelen met Azure om hun apps te bouwen.’

Azure is het cloudplatform dat Microsoft aan bedrijven aanbiedt. Microsoft is de exclusieve cloudpartner van OpenAI. Daarbij gebruikt OpenAI de clouddiensten van Microsoft om zijn kunstmatige intelligentie te verbeteren, terwijl Microsoft die kunstmatige intelligentie weer in zijn producten integreert.

‘Niet te veel van verwachten’

Onlangs was er al sprake van de komst van ChatGPT-functies in Microsoft-programma’s zoals Word en Outlook en in Microsofts zoekmachine Bing. Gebruikers zouden AI kunnen gebruiken om makkelijker en sneller brieven en mailtjes te schrijven. Ook zouden internetters met de chatbot sneller antwoorden op veel vragen krijgen dan bij zoekmachines.

Google zou zo geschrokken zijn van alle aandacht voor ChatGPT, dat het ook zou werken aan een vergelijkbare functie voor zijn eigen zoekmachine, aldus Bright. Het enthousiasme over de AI-toepassingen wordt opvallend genoeg gedrukt door de topman van OpenAI zelf. Hij temperde in een interview de verwachtingen rond de nieuwste versie van het AI-model achter ChatGPT. Dat AI-systeem klinkt erg volwassen en betrouwbaar, omdat de nieuwste kunstmatige intelligentie ‘getraind’ is met miljarden artikelen met professioneel taalgebruik, ‘maar soms zijn de antwoorden feitelijk onjuist’. ‘We hebben nog geen echte “kunstmatige algemene intelligentie”, zoals er nu van ons wordt verwacht’, aldus OpenAI-ceo Sam Altman.