Merkel: eigen communicatienetwerk voor Europa

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat er een Europees communicatienetwerk moet komen, dat voorkomt dat inlichtingendiensten als de Amerikaanse NSA  het internetverkeer van Europeanen kunnen monitoren. Dat stelt zij in haar wekelijkse videocast.

Het is nog niet duidelijk wat voor soort netwerk Merkel precies voor ogen heeft maar ze vindt het in ieder geval belangrijk dat de communicatiegegevens van e-mailverkeer en andere webdiensten kunnen worden opgeslagen op Europese servers. Merkel zal haar voorstel morgen in de ministerraad bespreken met de Franse president Hollande.

Webwereld schrijft dat Merkel  het handelen van bedrijven zoals Google en Facebook hekelt omdat zij kantoor houden in Europese landen waar zeer soepele privacyregels gelden, zoals Ierland, maar ook actief zijn in landen zoals Duitsland, waar een veel strenger beleid geldt.

De Europese Commissie steunt het plan van Merkel en zegt al te werken aan beleid dat er op aansluit. Er komt regelgeving die bedrijven verplicht om datalekken te melden, wetgeving die in Nederland al van kracht is. Ook komen er nieuwe regels om data beter te beschermen en zal er in nieuwe telecomregels aandacht zijn voor de beveiliging van data.