Het Meertens Instituut heeft een eigen podcast gelanceerd: Dat smaakt naar Meertens. Daarin wordt de luisteraar meegenomen op een zoektocht naar antwoorden op veelgestelde taal- en cultuurvragen vanuit de samenleving. De eerste aflevering gaat over taalverloedering.
Al bijna een eeuw doet het Meertens Instituut onderzoek naar taal en cultuur in Nederland, en dagelijks stromen er volgens de organisatie uit heel het land vragen binnen. Is ‘hun hebben’ fout Nederlands? Zijn complottheorieën iets van de coronatijd? Waarom zijn zo veel vrouwelijke carnavalsoutfits zo bloot? In de podcast staat in elke aflevering een thema met de bijbehorende vragen centraal. Onderzoekers van het Meertens Instituut en podcastmakers Michiel van de Weerthof en Lot Broos gaan samen op ontdekkingstocht in de samenleving, op zoek naar antwoorden.
Taalpuristen en taaljongleurs
Aflevering 1 trapt af met een gevoelig taalthema: ‘taalverloedering’. Taalverandering is inherent aan taal, maar blijft de gemoederen in bepaalde kringen bezighouden. Onderzoeker Stef Grondelaers, taalvariatiespecialist bij het Meertens Instituut, schijnt vanuit zijn expertise licht op de meest gestelde vragen over dit onderwerp. Waarom verandert taal en was het vroeger niet beter? Waarom worden sommige veranderingen als verloedering benoemd, en andere juist als verrijking? En wiens ‘schuld’ is het eigenlijk dat taal ‘verloedert’?
De antwoorden van Grondelaers worden afgewisseld met uitstapjes in de samenleving om te verkennen waar het thema leeft. Zo brengen de makers een bezoek aan een school en spreken ze met taalpuristen, krantenredacties en een bekende ‘taaljongleur’: dichter, schrijver en De Slimste Mens-winnaar Martin Rombouts.
De eerste aflevering is te beluisteren via alle podcastapps en op de site van het Meertens Instituut. Na de zomer verschijnen vervolgafleveringen over de thema’s ‘complottheorieën’ en ‘straattaal’.