Meer boeken verboden op Amerikaanse scholen

Het aantal boeken dat in 2013 werd verboden in Amerikaanse schoolbibliotheken is met 53% toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor.

Dat meldt The Kids’ Right to Read Project (KRRP). De organisatie onderzocht in 2013 49 gevallen waarin boeken werden verbannen uit bibliotheken. In veel gevallen ging het om educatieve boeken die uit de klassen werden geweerd na klachten van ouders, maar de organisatie constateert ook een toename in klachten over maatschappelijk geëngageerde werken als The Color Purple van Alice Walker en Het huis met de geesten van Isabel Allende.

KRRP boekte ook een aantal successen rondom censuurbestrijding. Men slaagde er onder meer in om het boek Neverwhere van Neil Gaiman terug op de boekenplanken van scholen in Alamogordo (New Mexico) te krijgen. Ook voorkwam de organisatie dat het Dagboek van Anne Frank werd verbannen uit scholen in Michigan, nadat een ouder had geklaagd over de passages waarin Anne haar eigen lichaam beschrijft. Die passages zouden volgens de ouder pornografisch zijn.