Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari zal op donderdag 17 september de P.C. Hooft-prijs 2020 voor beschouwend proza in ontvangst nemen in het Haagse theater Diligentia. Tegelijk zal er een live online uitzending plaatsvinden via Literatuurmuseum.nl. Februari was gasthoofdredacteur van IP #9-2019, waarin het thema data-ethiek werd uitgediept.
De P.C. Hooft-prijs 2020 voor het oeuvre van Maxim Februari (1963) werd in december 2019 toegekend op een voordracht van een jury bestaande uit Marian Donner, Odile Heynders, Lotte Jensen, Jan de Roder (voorzitter) en Stephan Sanders. Volgens hen werpt Februari met zijn stijl ‘een effectieve dam op tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gelijk’. De uitreiking zou in mei dit jaar plaatsvinden maar werd vanwege corona uitgesteld.
Een beperkt aantal gasten zal op 17 september in Diligentia getuige zijn van de uitreiking van de prijs en het dankwoord van Februari, maar ook van een speciaal voor deze gelegenheid geschreven theatermonoloog van Adelheid Roosen, een muzikaal intermezzo – Cross-over Satie – en een choreografie die danser Lanre Malaolu exclusief voor deze avond maakte.
Live uitzending
Voor de eerste keer is de uitreiking van de P.C. Hooft-prijs ook door elke literatuur- en cultuurliefhebber te volgen. In de live uitzending via Literatuurmuseum.nl, gepresenteerd door Abdelkaber Benali en Aldith Hunkar, vormen de belangrijkste programmaonderdelen de rode draad, aangevuld met unieke andere items. Zo licht Februari toe waarom hij voor bijdragen van Roosen, Satie en Malaolu koos, en zullen onder anderen Maartje Wortel, Niña Weijers en Benno Baksteen treffende zinnen voorlezen uit het oeuvre van Februari en hierop reageren.
De P.C. Hooftprijs bestaat al sinds 1947, het jaar waarin de driehonderdste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft werd herdacht. De belangrijkste Nederlandse oeuvreprijs wordt jaarlijks wisselend toegekend voor proza, essay en poëzie.
Benieuwd naar IP #9-2019 waarvan Maxim Februari gasthoofdredacteur was? Lees het interview met hem uit deze editie hier. Het hele nummer met het thema data-ethiek kun je hier bekijken (alleen voor abonnees).