Martin Berendse nieuwe directeur/bestuurder OBA

Martin Berendse volgt per 1 juli a.s. Hans van Velzen op als nieuwe directeur/bestuurder van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Van Velzen neemt na 26 jaar afscheid van de OBA.

Op dit moment is Martin Berendse algemeen rijksarchivaris. In die functie is hij adviseur van de minister van OCW, over beleid en wetgeving met betrekking tot archieven en de dagelijkse aansturing van het Nationaal Archief. Verder is hij sinds 2010 president van de International Council on Archives. De benoeming van Berendse tot directeur van het Nationaal Archief leidde in 2007 tot kritiek vanuit de Branchevereniging Archiefinstellingen in Nederland (BRAIN). Berendse had op dat moment geen archiefdiploma, een wettelijke vereiste voor de rijksarchivaris. In 2009 behaalde hij het benodigde diploma alsnog.

Eerder werkte Berendse onder andere als directeur Kunsten van het ministerie van OCW, directeur van het RO Theater in Rotterdam en oprichter/directeur van het Festival a/d Werf in Utrecht.

“Voor mij is de functie bij de OBA een droombaan. Ik woon en leef in deze stad en zie met eigen ogen hoe de OBA jaarlijks het leven van honderdduizenden Amsterdammers verrijkt,” aldus Martin Berendse in een persbericht van de OBA. Toch heeft hij “dubbele gevoelens bij dit nieuws”, zegt Berendse op de site van het Nationaal Archief: “Ik verheug me zeer op mijn nieuwe functie in Amsterdam, maar zal het Nationaal Archief, de Regionale Historische Centra en nationale en internationale archiefsector met pijn in het hart verlaten. Er ligt een enorme innovatieagenda op het bord van het Nationaal Archief. Ik ben blij met de krachtige impuls die de minister van OCW daaraan vorig jaar heeft gegeven en weet dat het een grote uitdaging is om dit in goede banen te leiden. Ik heb echter veel vertrouwen in de ontwikkelkracht van mijn collega’s en de aanpak die we hebben gekozen voor de programma’s Digitale Taken Rijksarchieven (DTR) en Archief2020.”

De Raad van Toezicht van de Openbare Bibliotheek Amsterdam ziet, aldus het persbericht van de OBA, in de persoon van Martin Berendse een waarborg om het huidige beleid van de OBA voort te zetten en verder uit te bouwen.