Manager Datastandaarden gezocht bij Aedes

Den Haag, 32-36 uur per week

De afdeling Datastandaarden van Aedes stimuleert de ontwikkeling, het beheer, de professionalisering en de adoptie van datastandaarden in de corporatiesector. Samen met onze leden werken we aan het ontwikkelen van datastandaarden, het adopteren van standaarden in systemen en de toepassing van standaarden door softwareontwikkelaars.

De nieuwe manager zal de afdeling gaan opbouwen. Je zult daarvoor mensen aannemen. Met partners stel je de roadmap vast en start je de uitvoering. Je zorgt voor bekendheid van Team Datastandaarden in de sector met een goede en passende uitstraling en profiel.

Als manager van professionals heb je een breed repertoire: van het helder stellen van kaders en zorgen voor de effectiviteit van de afdeling tot het coachen en professioneel leiden en begeleiden van de medewerkers. Daarnaast trek je als meewerkend voorman een aantal strategische projecten.

Je bent onderdeel van een collegiaal MT, stelt je betrokken en onderzoekend op naar collega-managers, en zorgt voor samenwerking en gezamenlijke inzet op collectieve, gemeenschappelijke taken. Daarin heb je oog voor wissel- en samenwerking met de collega’s van andere afdelingen. Ook lever je een actieve bijdrage in diverse overleggremia en strategische klankbordgroepen met stakeholders. Dit in verschillende rollen: je doet mee, zit voor en neemt deel.

Over het bedrijf

Aedes behartigt als branchevereniging de belangen van woningcorporaties. Woningcorporaties zorgen ervoor dat ruim 2,4 miljoen huishoudens in Nederland goed kunnen wonen; ook dragen ze bij aan leefbare buurten, wijken en regio’s. Corporaties nemen op dit moment een substantieel deel van de bouwproductie in Nederland voor hun rekening. Aedes heeft 263 leden (95% van de corporaties is lid) en maakt zich sterk voor optimale omstandigheden waaronder corporaties als maatschappelijke ondernemingen hun werk kunnen doen.

Naast belangenbehartiging werkt Aedes aan de ontwikkeling en professionalisering van de corporatiesector. Aedes helpt corporaties met kennisdeling, data, tooling en samenwerking. Ook initieert Aedes onderzoek en productontwikkeling. Daarnaast is Aedes de werkgeversvereniging van de corporatiebranche waarin ruim 25.000 werknemers dagelijks werken aan goed, betaalbaar en duurzaam wonen.

Binnen Aedes werken ruim zeventig mensen, veelal specialisten, die verandering kunnen bewerkstelligen in een complexe omgeving en die nadenken over hoe corporaties het best hun doelstelling kunnen waarmaken en hoe de (huur)woningmarkt beter zou kunnen functioneren.

Het kantoor van Aedes zit pal boven het Centraal Station van Den Haag. Super centraal en dichtbij ‘De Haagse Vierkante Kilometer’.

Wat wij vragen

De ideale kandidaat is een manager die zich op het terrein van professionalisering op datagebied breed heeft ontwikkeld. Iemand die zich kan inleven in de verschillende werkelijkheden van leden van Aedes en vanuit die achtergrond een vertaling kan maken naar de roadmap met daarin gezamenlijke (leer)activiteiten, tooling en/of datamining. Iemand die een zakelijke en conceptuele inslag combineert met gevoel voor volkshuisvesting en vereniging.

Wij zoeken iemand met de volgende achtergrond:

 • Academisch werk- en -denkniveau.
 • Ervaring als manager van professionals.
 • Ervaren in het opereren binnen kennisintensieve organisaties.
 • Ervaring met datastandaarden, ICT en bij voorkeur in een politiek en bestuurlijk complexe organisatie/sector.
 • Affiniteit met de corporatiesector.

De ideale kandidaat heeft daarnaast de volgende persoonlijke kwaliteiten:

 • Heeft een stevig conceptueel denkvermogen. Ziet de grote lijnen en vertaalt die naar de Aedes-praktijk, maar heeft daarnaast aandacht voor en stuurt op het zorgvuldig verloop van processen.
 • Beschikt over grote mate van bestuurlijke sensitiviteit.
 • Combineert daadkracht en besluitvaardigheid met gevoel voor het creëren van draagvlak.
 • Is een enthousiasmerende persoonlijkheid. Heeft de gunfactor.
 • Heeft een grote mate van bestuurlijke en persoonlijke empathie. Pakt signalen op, vertaalt deze naar een effectieve actie.
 • Is eerste en tweede man/vrouw tegelijk. Kan de lead nemen, maar is ook in staat om anderen te faciliteren om de lead te nemen, naar directeur, voorzitter en ook naar de professionals van de eigen afdeling.

Wat wij bieden

Aedes biedt, naast een fijne werkomgeving met gedreven collega’s, uitstekende primaire en secundaire voorwaarden:

 • Een bruto maandsalaris tussen de € 6.400 en € 8.300 bij een 36-urige werkweek, afhankelijk van kennis en ervaring. Een definitieve indeling in het functiegebouw zal na 1 jaar plaatsvinden.
 • Een vergoeding voor al je reiskosten woon-werkverkeer via NS-businesscard 1e klas.
 • 29 vrije dagen op fulltime jaarbasis.
 • Actieve aandacht voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
 • Een jaarcontract met uitzicht op een contract voor onbepaalde tijd.

Meer informatie

Bureau Luider verzorgt de werving en selectie voor deze vacature. Een diplomascreening en het inwinnen van referenties maken (in een later stadium) deel uit van de procedure. Voorwaarde voor aanname is verder het kunnen verkrijgen van een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Solliciteren kan bij Bureau Luider via het sollicitatieformulier op de website. Uiteraard kun je ook eerst oriënterend in contact komen met Roy Zwiep of Hanneke van Stigt Thans van Bureau Luider, via 06-16 59 85 00 of via roy@bureauluiderwerkt.nl. Je reactie, voorzien van motivatiebrief en cv, zien we graag zo spoedig mogelijk doch uiterlijk voor maandag 8 augustus 2022 tegemoet.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.