Lokale radiostations BBC gaan samenwerken met bibliotheken

De BBC, de publieke omroep van het Verenigd Koninkrijk, is een samenwerkingsverband aangegaan met de Engelse openbare bibliotheken. De 39 lokale radiostations van de omroep gaan luisteraars aanmoedigen boeken te lezen als onderdeel van een nieuw ‘Boek van de maand-programma’.

De omroep en bibliotheken hopen samen de grootste boekenclub van het land te worden. Iedere maand zal een te lezen boek worden geselecteerd, waarna de omroep de luisteraars zal oproepen het bewuste boek te lenen bij de plaatselijke bibliotheek, het te lezen en vervolgens deel te nemen aan live discussies op de radio. Daarnaast zullen de radiostations regelmatig uitzendingen verzorgen vanuit de bibliotheken, en worden er schrijf- en verhalenwedstrijden georganiseerd.

Het doel van het project is om mensen weer aan het lezen te krijgen, erover te praten en weer meer gebruik te laten maken van bibliotheken. In het Verenigd Koninkrijk wordt flink bezuinigd op bibliotheken. In maart van dit jaar publiceerde de BBC een rapport waaruit naar voren kwam dat er sinds 2010 343 bibliotheken zijn gesloten en er in de loop van 2016 nog eens 111 zullen sluiten. In die 6 jaar gingen er 8000 banen in de bibliotheeksector verloren.