Literatuurmuseum zoekt vrijwilligers voor dagboekproject

Het Literatuurmuseum maakt momenteel dagboeken van schrijvers toegankelijk en zoekt vrijwilligers die vanuit huis deze documenten willen ontcijferen. Na de dagboeken van Lodewijk van Deyssel en Henri van Booven zijn nu die van J. Greshoff aan de beurt.

‘Litteratuur is geen laxeermiddel noch een luiermand’, zo noteerde J. Greshoff in een van zijn dagboeken. Deze werken zijn nu digitaal ter beschikking zijn gesteld voor een project dat het Literatuurmuseum is gestart om schrijversdagboeken toegankelijk te maken.

België en Zuid-Afrika

Greshoff was een vooraanstaand journalist, criticus en dichter. Een groot deel van zijn leven bracht hij door in België en Zuid-Afrika. Als journalist was hij onder meer verbonden aan onder andere De Telegraaf en de Nieuwe Arnhemsche Courant. Zijn dagboeken bevatten vele aantekeningen over het literaire leven en over vriendschap met schrijvers als A. Roland Holst, J.C. Bloem en Willem Elsschot. Eerder is al gestart is met het transcriberen van de dagboeken van Lodewijk van Deyssel en Henri van Booven.

21.000 gescande pagina’s

Bij elkaar gaat het bij dit dagboekproject om ruim 21.000 gescande pagina’s die alle ontcijferd en overgetikt zullen worden. Dit kan vanuit huis, op vakantie, of waar dan ook. Met dit crowdsourcingproject van het Literatuurmuseum worden de diverse dagboeken toegankelijk gemaakt. Niet alleen als mooie plaatjes, maar als doorzoekbare documenten. Documenten die niet alleen een licht werpen op het leven en werk van een schrijver, maar ook een tijdsbeeld schetsen.

Voor meer informatie: VeleHanden.nl.

(Beeld: J. Greshoff, 1936. Collectie Literatuurmuseum)