Literatuurmuseum lanceert Boekenvinder-platform voor young adults

Jongeren lopen best warm voor boeken, maar weten vaak alleen niet wát ze moeten lezen, is de ervaring van het Literatuurmuseum. Daarom heeft het een nieuw online platform gelanceerd: de Boekenvinder. Hiermee vinden jongeren in een paar clicks Young Adult-boeken die aansluiten bij hun belevingswereld, leesniveau en interesses.

‘Lezen vergroot de sociale mobiliteit: hoe meer je leest, hoe meer kansen je hebt in het leven, en zo zijn er nog veel meer redenen waarom lezen ongelooflijk belangrijk is’, weet Aad Meinderts, directeur van het Literatuurmuseum. Volgens hem haken jongeren zonder de juiste tips al snel af. ‘Veel jongeren willen wel lezen, maar weten niet goed welke boeken interessant zijn. Met de Boekenvinder kunnen we daar verandering in brengen, want ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een passend boek te vinden is.’

Herkenbare thema’s en personages

Het genre Young Adult-boeken is breed, divers, hoogwaardig van kwaliteit en groeit hard. Het zijn boeken die speciaal voor jongeren zijn geschreven, vaak makkelijk leesbaar zijn, worden gekenmerkt door direct taalgebruik en voor de doelgroep herkenbare thema’s en personages bevatten. Een groot aantal van deze boeken is als bron gebruikt voor de ontwikkeling van Back Street, de tentoonstelling waar 14-20-jarigen in tien games kunnen rappen, dichten, gokken en verleiden met taal. Na een bezoek aan de tentoonstelling krijgt iedereen per e-mail persoonlijke boekentips, gebaseerd op de spelervaring, en een link naar de Boekenvinder voor aanvullende leestips.

Tinder-achtige wijze

Met de Boekenvinder – onderdeel van Literatuurmuseum.nl – krijgen jongeren, docenten en andere geïnteresseerden, ook zonder een bezoek aan Back Street, op elk gewenst moment een passend leesadvies. Op het platform beantwoorden ze vragen op Tinder-achtige wijze, door te swipen, en de resultaten worden gepresenteerd in een omgeving die doet denken aan streamingsdiensten als Netflix. Zo vinden de bezoekers op een speelse manier eenvoudig hun weg in een database van circa 200.000 boeken. Van een waardeoordeel is geen sprake, er wordt een selectie gemaakt uit het brede aanbod binnen dit genre.