Line-up Tweedaags DEN-event bekend

Op 4 en 5 maart organiseert DEN in De Doelen Rotterdam een tweedaags event over kansen, mogelijkheden én moeilijkheden van digitale toepassingen binnen de cultuursector.

Mogelijkheden van digitalisering voor de kunstensector

Maandag 4 maart is vooral gericht op de kunstensector: wat heeft digitalisering te bieden zowel voor instellingen als voor kunstenaars zelf? Hierover gaan presentaties van Marleen Stikker (directeur Waag Society) en Afke van Rijn (directeur Media en Creatieve industrie OCW). Ook vinden er deelsessies plaats over innovatieve thema’s als videoplatforms, podcasts en meer.

Een greep uit de sprekers:

  • Marleen Stikker (keynote)

Als ‘burgemeester’ van De Digitale Stad ontwikkelde Marleen Stikker in 1993 de eerste gratis toegangspoort en virtuele gemeenschap op het internet. In 1994 startte zij Waag, een onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie. Waag richt zich op public research waarin de maatschappij het onderzoeksveld is. Marleen Stikker geeft een keynote over digitale innovaties in de kunsten in verleden, heden en toekomst.

  • Afke van Rijn

Afke van Rijn is directeur Media en Creatieve Industrie bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij zal ingaan  op de betekenis van digitalisering voor de kunstensector.

  • Kati Price

Kati Price is hoofd Digital Media bij het Victoria & Albert Museum in Londen. Hier coördineert ze alle digitale activiteiten: van websites tot apps tot social media en de ontwikkeling van digitale producten, diensten en belevenissen. In deze fireside chat bespreekt ze de digitale strategieën van het V & A en hoe deze de relatie met bezoekers, publiek en het team beïnvloeden.

  • Christian “Mio” Loclair

Christian “Mio” Loclair is een Berlijnse media-artiest en choreograaf en werkt als creative director bij Waltz Binaire. Hij publiceert zijn werk via mobiele applicaties, digitale projecties, via het toneel en n opdracht via projecten.

Ergoedinstellingen

De tweede dag, 5 maart, is vooral gericht op erfgoedinstellingen. Het event brengt verdieping op de mogelijkheden die een digitale collectie biedt voor belangrijke thema’s als educatie en inclusiviteit.

Een greep uit de sprekers:

  • Kati Price (keynote)

Kati Price is hoofd Digital Media bij het Victoria & Albert Museum in Londen waar ze alle digitale activiteiten coördineert: van websites tot apps tot social media en de ontwikkeling van digitale producten, diensten en belevenissen.

  • Ronald Huizer

In deze keynote gaat Ronald Huizer (Hoofd Innovatieve Projecten at Koninklijke Bibliotheek) in op het initiatief Public Spaces, van onder andere de VPRO en de Koninklijke Bibliotheek. Public Spaces is voortgekomen uit het idee dat we op internet te afhankelijk zijn geworden van grote commerciële bedrijven, als het gaat om sociale interactie. Public Spaces wil hiervoor een tegengeluid bieden.

  • Khaled Hiatlih

Khaled Hiatlih is als archeoloog verbonden aan de Universiteit Leiden. In het project Focus Raqqa, wordt een digitale reconstructie gemaakt van het geplunderde archeologiemuseum in het Syrische Raqqa. In deze presentatie licht hij dit bijzondere project toe.

  • Johan Oomen en Patricia Alkhoven

Johan Oomen, Manager Research and Development Department bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, en Patricia Alkhoven, Nationale Wetenschapsagenda Route trekker Levend Verleden bij het Meertens Instituut, begeleiden een groepsgesprek over nieuwe onderzoeksagenda.

Bekijk hier het complete programma