Lily Knibbeler nieuwe directeur Koninklijke Bibliotheek

Met ingang van 1 juli zal Lily Knibbeler aantreden als de nieuwe directeur van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Lily Knibbeler fungeerde sinds 1 januari al als waarnemend directeur, na het vertrek van Bas Savenije.

Lilly Knibbeler (1968) was eerder op verschillende niveaus in de KB werkzaam als leidinggevende. Haar laatste functie – sinds 1 januari 2012 – was die van sectorhoofd Marketing & Diensten. Zij boekte belangrijke resultaten in de complexe portefeuille van het auteursrecht voor de digitale diensten, aldus de KB in een persbericht.
Elco Brinkman, voorzitter Algemeen Bestuurscollege (ABC), stelt bij wijze van toelichting: ‘Mevrouw Knibbeler heeft het afgelopen half jaar bewezen leiding te kunnen geven aan de veranderingen in de KB-organisatie die voortvloeien uit het samengaan van de oude en nieuwe taken, en aan de herpositionering van de KB in haar nieuwe rol.’
Een belangrijke opdracht de komende tijd is het realiseren van een nationale digitale bibliotheek. Op het KB-beleidsplan 2015-2018, waarin deze en andere doelstellingen zijn uitgewerkt, heeft Lily Knibbeler een belangrijk stempel gedrukt, aldus de KB.
Lily Knibbeler over haar nieuwe functie: ‘Ik ben erg gemotiveerd om invulling te geven aan de nieuwe maatschappelijke rol van de Koninklijke Bibliotheek. De plaats van de nationale bibliotheek is nu, meer dan ooit, midden in de samenleving; in het netwerk van bibliotheekpartners die samenwerken om iedereen in Nederland in staat te stellen vaardiger, creatiever en slimmer te worden.’
Lily Knibbeler volgt Bas Savenije op, die op 31 december 2014 op 67-jarige leeftijd afscheid nam van de KB. Knibbeler wordt de eerste vrouwelijke directeur in de geschiedenis van de KB.