Lifehacking: Slimme vertaalslag

Met de DeepL Translator zet je kunstmatige intelligentie in om je teksten te vertalen. En voor die laatste spelling- en grammaticacheck op Engelse teksten is er Grammarly.

Door: Leen Liefsoens

DeepL

Toen het Duitse bedrijf DeepL in augustus 2017 zijn vertaalmachine lanceerde, was dat groot nieuws. DeepL Translator claimde namelijk beter te zijn dan de vertaalmachines van giganten Google en Microsoft. De Volkskrant probeerde de tool meteen uit en kwam tot de conclusie dat ‘DeepL de perfecte vertaling nog niet geeft, maar dat de automatische vertalingen van deze nieuwe dienst opvallend goed zijn in vergelijking met de bestaande concurrentie’. De reden: DeepL Translator maakt gebruik van zelflerende netwerken, toentertijd een doorbraak op het gebied van kunstmatige intelligentie. Sindsdien hebben concurrenten niet stilgezeten – en tegenwoordig zie je dan ook nauwelijks nog een verschil tussen een vertaling van DeepL en die van bijvoorbeeld Google.

Ondertussen timmert DeepL flink aan de weg. Zo lanceerde het bedrijf onlangs een DeepL Pro-versie. Voor 20 euro per maand kun je DeepL’s vertaaltechnologie integreren in bestaande systemen door middel van de DeepL-api. Ook kunnen gebruikers rekenen op extra gegevensbescherming: teksten en vertalingen worden gegarandeerd nooit opgeslagen.

Wie gebruik wil maken van de gratis versie, kan terecht op deepl.com/translator. Ook kun je de browserplugins Deep Translate (Firefox en Chrome) en DeepLT (Firefox) installeren.

Grammarly

Een uitkomst voor iedereen die veel Engelse teksten schrijft, is Grammarly. Met deze tool behoren spel- of taalfouten tot het verleden. Naast de gratis online grammatica-editor via app.grammarly.com biedt Grammarly browserextensies voor Chrome, Safari, Firefox en Edge. Tevens is de tool beschikbaar als download voor iOS en Windows. Ook mobiel kun je foutloos Engels schrijven door gebruik te maken van de speciale toetsenbord-app voor iOS en Android.

Grammarly controleert niet alleen wat je zelf in het Engels schrijft, maar ook bestaande Engelse teksten op internet. Daarnaast geeft deze tool synoniemen en schrijftips. En via grammarly.com/blog vind je een complete gids die de Engelse grammatica en stijl verklaart. Wil je nog meer opties? Kies dan voor de betaalde versie Grammarly Premium voor genrespecifieke schrijfstijlcontroles en een plagiaatdetector.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2018. Het gehele nummer kun je hier lezen.