Lifehacking: online file transfer-diensten

Krijg je vaak de melding dat een bestand te groot is om via e-mail te versturen? En vind je een kopie maken op cd, dvd op usb-stick omslachtig of onwenselijk? Dan biedt een online file transfer-dienst uitkomst.

Door: Mariëtte van Selm

Het basisprincipe is eenvoudig: je uploadt een bestand naar de website in kwestie en geeft het mailadres van de ontvanger op, waarna de ontvanger een mailtje krijgt met daarin een link voor het downloaden van het bestand. De webdiensten verschillen van elkaar in maximum toegestane bestandsgrootte, het aantal bestanden dat je ineens mag uploaden, het aantal ontvangers, de verloopdatum van de downloadlink en de noodzaak om al of niet eerst een account te openen.

WeTransfer

Hét adres voor snel, makkelijk en veel is WeTransfer: zonder account verstuur je kosteloos maximaal 2GB aan bestanden ineens. Je bepaalt zelf hoe je de ontvanger laat weten dat voor hem of haar een bestand klaarstaat: via een e-mail van WeTransfer (maximaal 20 ontvangers) of via een verkorte downloadlink die WeTransfer voor je genereert en die je in bijvoorbeeld een privé- bericht op Facebook of Twitter plakt. De link werkt zeven dagen, daarna verwijdert WeTransfer de bestanden van zijn servers.

Bij WeTransfer kun je meer bestanden ineens uploaden zonder er eerst zelf een zip-bestand van te hoeven maken. WeTransfer zorgt ervoor dat de ontvanger de door jou geüploade bestanden als één zip-bestand kan downloaden.

Attaching.it

Als WeTransfer niet voldoet, is Attaching.it (bèta), voorheen stuurdieshit.nl, een goed alternatief: uploads mogen 10GB groot zijn en worden pas na tien weken van de server verwijderd (of zoveel eerder als je dat zelf doet). Een account is vereist, maar het aanmaken daarvan is gratis; inloggen met Facebook of Dropbox is ook mogelijk. Attaching.it stottert wel af en toe, Internet Explorer lijkt de minst verstandige browserkeuze.

Bij Attaching.it bepaal je, als je meer bestanden ineens uploadt, zelf of daarvan een zip-bestand gemaakt wordt. In je account kun je zien of en wanneer de ontvanger je bestand(en) geopend heeft.

Een optie die WeTransfer niet biedt, is die van een upload request: iemand een verzoek sturen om één of meer bestanden te uploaden. De ontvanger kan via de website van Attaching.it het gevraagde uploaden zonder een account te hoeven openen. Jijzelf krijgt bericht dat aan je verzoek voldaan is en kunt de bestanden downloaden via jouw account.

FileSender

Wie werkt bij een instelling die bij SURFnet is aangesloten, kan gebruik maken van FileSender (bèta). Daarmee e-mail je één tot 25 geadresseerden ineens een link naar één bestand van maximaal 100GB. De link blijft ten hoogste zeven dagen geldig, je krijgt zelf een cc van de mail die verstuurd wordt.

Ook bij FileSender kun je iemand een uitnodiging sturen waarmee hij of zij FileSender eenmalig kan gebruiken, bijvoorbeeld om jou een bestand te sturen dat te groot is voor andere file transfer-diensten; laat hen wel even weten dat die uitnodiging – onderwerp: ‘FileSender: Voucher’ – mogelijk in zijn of haar junkmailfolder belandt.

Mariëtte van Selm is informatiespecialist bij de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6/ 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen