Lifehacking: In één klik foto’s bewerken

Wil je een foto of afbeelding aanpassen, maar heb je geen bewerkingssoftware tot je beschikking? De online tool Lunapic biedt meer dan 200 effecten en bewerkingshulpmiddelen.

Door: Leen Liefsoens

Vroeger kon je je alleen met dure en ingewikkelde softwarepakketten als Photoshop en Paint Shop Pro op het terrein wagen van beeldbewerking. Maar foto’s perfectioneren is nu binnen ieders bereik gekomen. Je hoeft zelfs geen software meer te installeren. Er zijn namelijk tal van gratis online fotobewerkingstools. De site Lifewire heeft een mooi up-to-date lijstje waarin er een twintigtal staan opgesomd (zie tinyurl.com/ycnh5gm2).

Veel van de tools in dit lijstje werken met een gratis basisversie en betaalde pro- of premiumversies. Of je moet je registreren. Bij de tool Lunapic werkt het nog veel makkelijker. Via www.lunapic.com krijg je toegang tot een rijke verzameling handige effecten, filters, teken-, bewerkings- en zelfs animatieopties – zonder dat je er iets voor hoeft te betalen. Zelfs het aanmaken van een account is niet nodig.

Eenvoudig menu

Je afbeelding voorzien van een transparante achtergrond of een kader, een kleur vervangen door een andere of de gehele afbeelding in zwart-wit omzetten, het toevoegen van tekst aan je afbeelding, een gezicht vervagen of het reduceren van rode ogen in je foto – het kan allemaal met Lunapic. Alle opties zijn overzichtelijk terug te vinden in het menu bovenaan de pagina; ze zitten niet verstopt in submenu’s. De meest gebruikte handelingen vind je ook terug als icoontjes aan de linkerkant.
Vermeldenswaardig zijn de speciale filters waarbij je animatie (bewegende) effecten kan toevoegen, zoals sneeuwvlokjes, regenbogen, sterren, regen, vuur en glitters. Voor een opvallend creatief effect kun je via het menu Art een foto omzetten in een digitaal schilderij. En heb je even geen inspiratie? Via Twitter en Facebook inspireren de makers van Lunapic je met hun eigen creaties.  

Delen op social media

Je kan een afbeelding of foto uploaden vanaf je computer, via een URL of vanuit Dropbox, Google Foto’s, Instagram of Facebook. Ook fijn: meerdere afbeeldingen zijn gelijktijdig te uploaden en te combineren in een collage. Aan de collage kunnen animaties worden toegevoegd. Ten slotte is het mogelijk om te beginnen met een leeg vlak (blanco afbeelding) om deze vervolgens te vullen via plakken, tekenen, het toevoegen van clipart of tekst.

Lunapic werkt met een verscheidenheid aan bestandsformaten. Er is zelfs de mogelijkheid om met video te werken. Het eindresultaat kan je opslaan op je computer of direct delen via social media.

Support

Lunapic is niet de meest hippe online fotobewerkingstool, maar blinkt wel uit in eenvoud en mogelijkheden. De makers bieden daarbij goede support en tutorials (via menu Help). Lunapic is gratis omdat het wordt ondersteund door advertenties. Zitten de advertenties op je scherm in de weg, dan kan je ze gedurende een sessie uitschakelen via het menu (Help – Ad Trouble). En tot slot: deze tool is ook te gebruiken op kleinere schermen; daarvoor hebben de makers een mobiele site ontwikkeld.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van De Haagse Hogeschool

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2019. Het gehele nummer kun je hier lezen.