Lifehacking: Het nut van /nu

Door Leen Liefsoens

Je /nu-pagina is een samenvatting van waar je huidige focus op ligt, een openbare verklaring van je prioriteiten en passies. Nuttig voor anderen, maar ook voor jezelf. 

Aanvulling op /over en /contact

De meeste websites hebben een /over-pagina (in Engels /about). Op deze pagina wordt iets verteld over de achtergrond van de persoon, het bedrijf of de organisatie achter de website. Websites hebben veelal ook een /contact-pagina, waarop staat hoe je in contact kunt komen met de persoon, het bedrijf of de organisatie achter de site. Aanvullend op deze pagina’s kun je ervoor kiezen om op je website een /nu-pagina (in Engels /now) aan te bieden. Op deze pagina vertel je waar op dit moment je focus op ligt. Wat zijn je actuele interesses op persoonlijk vlak, op werkgebied of op beide? Denk aan wat je over jezelf zou vertellen tegen een vriend die je al heel lang niet meer hebt gezien. Met een /nu-pagina breng je de huidige passies in je leven over.

Win-winsituatie

Een /nu-pagina is handig om dezelfde reden dat een /over-pagina handig is: omdat mensen meer over je willen weten. Bij het surfen willen ze graag te weten komen wie er achter een website zit. De pagina biedt echter ook voordelen voor jezelf. Zo leg je er je prioriteiten mee vast. Door publiekelijk te laten zien waar je nu op gefocust bent, helpt het je ‘nee’ te zeggen tegen verzoeken die niet bij jouw focus passen. Je kunt daarbij verwijzen naar je /nu-pagina om de afwijzing te verduidelijken. Daarnaast kan het helpen om je relatie met de bezoekers van je website te verbeteren. Als een ander op je /nu-pagina leest wat er in je leven gebeurt, verlaag je de drempel om interactie met je aan te gaan. Zo zet je je /nu-pagina in als netwerktool. 

Daar zijn sociale media toch voor?

Je kunt inderdaad prima op je sociale media aangeven waar je mee bezig bent, maar doordat deze berichten automatisch een onderdeel worden van je gehele tijdlijn (of de tijdlijn van je volgers), zullen ze minder inzetbaar zijn voor de hierboven beschreven doelen. In zekere zin dicht je met je /nu-pagina de kloof tussen je statische algemene /over-pagina en de achtereenvolgende specifieke statusupdates op diensten als Twitter en Facebook. Op je /nu-pagina kun je in een oogopslag het grotere plaatje laten zien van wat jou op dit moment bezighoudt.

Thenow.page en OurNows

Een /nu-pagina maak je eenvoudig aan door een pagina toe te voegen aan je bestaande website met als permalink /nu (of /now). Plaats op de pagina in korte alinea’s waar je momenteel mee bezig bent en publiceer de pagina. Maak er een gewoonte van om periodiek de pagina te updaten. Er zijn ook twee tools beschikbaar voor het maken van een /nu-pagina. Met Thenow.page maak je een /nu-pagina die uit een enkele post bestaat. Je kunt instellen hoe vaak je deze post wilt updaten: dagelijks, elke drie dagen of wekelijks. Je moet dit interval afwachten voordat je weer een nieuwe update kunt plaatsen. Dit geeft structuur. Op elk moment zal je /nu-pagina bestaan uit één post die actuele informatie bevat, want je update overschrijft je oude post. Dat maakt het overzichtelijk. Daarbij zorgt de tool voor een persoonlijk archief van de oude posts. Het is mogelijk om een post in te sluiten op een bestaande website, en er is een feed beschikbaar. 

Met de tool OurNows creëer je eenvoudig een lijst van activiteiten of zaken die je bezighouden. Kenmerkende icoontjes geven de categorieën aan van de punten op je lijst. Dit kan zijn: werk, hobby, familie, leesvoer, reizen, nieuws et cetera. Indien je de tekst van een punt vervangt door nieuwe tekst, blijft de oude tekst beschikbaar achter een pijltje met een update-indicatie. De categorie ‘gratis advies’ plaatst automatisch een link om contact met je op te nemen bij het betreffende punt. Zo faciliteert de tool interactie. In de bewerkmodus vind je in de linker bovenhoekonder het idee-icoontje vragen ter inspiratie. Deze vragen worden tevens aan je gesteld bij het eerste gebruik van de tool. De permalink naar je /nu-pagina is http://ournows.com/<gebruikersnaam>. 

Viraal

Op 21 oktober 2015 kondigde softwareontwikkelaar en O’Reilly-auteur Gregory Brown aan dat hij een /nu-pagina aan zijn site had toegevoegd. Auteur en programmeur Derek Sivers retweette de aankondiging en binnen enkele uren kwam de /nu-paginabeweging op gang. Bezoek het twitteraccount @nownownow voor een willekeurige verzameling /nu-pagina’s ter inspiratie. Heb je zelf een /nu-pagina? E-mail de permalink naar derek@sivers.org. Je krijgt dan ook een plekje op de overzichtssite nownownow.com.


Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van De Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit het digitale magazine IP #3/2022. Klik op de onderstaande button om het hele nummer te lezen.