Lifehacking: Digitale hand-out

Wil je aantekeningen maken tijdens een lezing of college waarbij de spreker powerpoint gebruikt? Amanote helpt om efficiënt digitale notities te maken.

Door: Leen Liefsoens

In het onderwijs maar ook bij veel evenementen met lezingen is het gebruik van powerpoint door een docent of spreker inmiddels gemeengoed. Op een uitgereikte papieren hand-out kun je als student of deelnemer makkelijk schriftelijk notities maken, zodat je aantekeningen direct bij de betreffende slide staan. Met het softwarepakket Amanote bereik je hetzelfde, maar dan digitaal.

Hoe werkt het

Na het installeren van het programma en het aanmaken van een account kun je de door de docent of spreker beschikbaar gestelde slides importeren. Amanote presenteert aan de linkerkant de slide en aan de rechterkant ruimte voor notities.
Bij het maken van aantekeningen biedt Amanote dezelfde mogelijkheden als een gewone tekstverwerker: lettertype- en alinea-opties en het toevoegen van afbeeldingen, diagrammen, formules, tabellen, symbolen en codefragmenten. Ook kun je een schets maken, die je vervolgens aan je notitie toevoegt.

Maar twee functies springen er echt uit. De eerste is de markeerstift waarbij je markeringen kunt aanbrengen op de slide. En de tweede is de ‘Insert PDF Annotation’ voor het toevoegen van een noot op een specifieke plek in de slide. Zo kun je de belangrijkste punten uit de presentatie highlighten en daar gericht notities aan toevoegen.

Weergaveopties

Navigeren door de slides gaat eenvoudig met behulp van de pijltjes onderaan het scherm. Ben je klaar met het uitwerken van je notities, dan biedt Amanote drie weergaveopties bij het exporteren van je slides en notities naar pdf: alleen je notities, de slides met je notities eronder of de syllabusweergave met eerst de slide en je notities op de pagina erna.

Ook aan samenwerken hebben de ontwikkelaars van Amanote gedacht. Gebruikers kunnen namelijk notities uitwisselen. En wanneer je anderen uitnodigt, kan je via de discussieoptie vragen over de powerpoint stellen en beantwoorden.

Tabletversie komt eraan

Amanote is beschikbaar voor MacOS, Windows en Linux. Op amanote.com valt te lezen dat er momenteel hard wordt gewerkt aan een versie voor de tablet. Het basispakket is gratis, voor de uitbreidingen betaal je 30 tot 40 euro per jaar. De uitbreidingen bestaan uit het doorzoeken van je notities, een samenvattingsweergave, slidesstatistieken, export naar Word, opnemen van audio, een focusmodus waarbij Amanote voorkomt dat andere applicaties (zoals Facebook) gedurende een bepaalde periode worden geopend, het online opslaan van je notities en het importeren vanuit Officeprogramma’s (de gratis versie biedt alleen import van pdf aan).

Tot slot is er voor docenten en sprekers de betaalde mogelijkheid om een begeleidende podcast te maken bij de presentatie. Studenten of deelnemers moeten dan wel over het uitgebreide pakket beschikken om de podcast te kunnen beluisteren.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool

Deze bijdrage komt uit IP nr. 7 / 2018. Het gehele nummer kun je hier lezen.