Lifehacking: een browser voor onze vrienden

Begin april lanceerden de voormalige makers van de browser Opera de 1.0-versie van hun nieuwe browser, genaamd Vivaldi. Ze noemen het zelf ‘een browser voor onze vrienden’. Een browser die snel is, maar ook rijk aan functionaliteit, die uiterst flexibel is en die de gebruiker vooropstelt. Hoe bevalt-ie in de praktijk?

Door: Leen Liefsoens

Het ging met de ontwikkeling van Opera de verkeerde kant op, aldus de makers van Vivaldi. De browser stond niet meer ten dienste van zijn gebruikers. Er moest dus een nieuwe browser komen waarbij dat wel weer het geval was.

Wanneer je Vivaldi na installatie voor de eerste keer opstart krijg je meteen de mogelijkheid om de browser naar je eigen wensen in te richten. En in tegenstelling tot veel andere browsers, waarbij eerst extensies toegevoegd moeten worden om bepaalde functionaliteit te verkrijgen, zit in Vivaldi standaard al tal van opties. Beginnend met een krachtig tabbeheer.

Voor elke aflevering van de rubriek Lifehacking doe ik veel online research en dus groeit het aantal tabs in mijn browser met de minuut. Vivaldi laat door eenvoudig sleepwerk toe dat je tabs stapelt in overzichtelijke lijstjes. Je kan trouwens kiezen waar je de tabbalk wilt hebben: boven, zoals bij andere browsers, maar ook onder, links of rechts is mogelijk. Daarnaast biedt Vivaldi een handig zijpaneel waarin je bladwijzers, downloads en notities staan.

Nog zo een mooie standaard optie: het maken van aantekeningen bij webpagina’s. En in het zijpaneel schuilt ook een minibrowser. Dit staat je toe om bijvoorbeeld je Google-resultatenpagina op een kleine maar overzichtelijke manier in beeld te houden zonder dat je er een afzonderlijke tab voor moet openhouden.

Via het optiemenu kan je zowat alles aanpassen in Vivaldi. En vind je daar toch niet wat je zoekt, dan kan je nog altijd terecht bij de Chrome Web Store voor het installeren van extensies. Het uiterlijk blijft lekker minimalistisch en bij installatie is de keuze voor een portable versie (geen administratorrechten vereist) ook standaard aanwezig. Download via vivaldi.com/download. Na het testen voor deze review is het voor mij duidelijk: Vivaldi is een blijvertje.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2016. Het gehele nummer kun je hier lezen.