Lifehacking: Bladwijzertool Basket

Basket is een tool waarmee je je bladwijzers organiseert door middel van categorieën, tags en labels. Aan iedere bladwijzer kun je een persoonlijke notitie toevoegen.

Door: Leen Liefsoens

In iedere browser kun je tijdens het surfen je favorieten opslaan. Maar dit kan na een tijdje resulteren in een overvolle bladwijzerbalk met veel (sub)mapjes. Is dat bij jou ook het geval? Dan is Basket iets voor jou. Met deze tool organiseer je je bladwijzers door middel van categorieën, tags en labels. De categorieën kun je zelf bepalen en komen overeen met de hoofdmappen in de bladwijzerbalk in je browser. Door het toekennen van tags zorg je ervoor dat je alles op een meer gefilterde wijze kunt terugvinden. Je kunt eigen gekozen tags gebruiken, maar Basket suggereert zelf ook al tags wanneer je een bladwijzer toevoegt. Verder kun je hem een voorgedefinieerd label meegeven, waardoor hij ook een kleurtje krijgt (handig voor de herkenbaarheid). Je hebt de keuze uit: General (wit), Have to check (blauw), Have to share (groen), Favorite (rood), Essential (bruin) en Secret (paars).

Aan iedere bladwijzer kun je een notitie toevoegen. Dat kan bijvoorbeeld een samenvatting van de internetpagina zijn of de reden waarom je de pagina wilt bewaren.

Je bladwijzers zijn toegankelijk via basketapp.net en er is een app voor Android. Je kunt je bladwijzers (offline) raadplegen in een leesvriendelijke lay-out. Voor het opslaan in Basket zijn er tevens extensies voor Firefox en Chrome. Tot slot biedt Basket functionaliteiten voor het importeren, exporteren en delen van bladwijzers.

Basket is een mooie aanvulling op andere bladwijzertools. Voor websites waar je regelmatig naartoe surft blijft de bladwijzerbalk van je browser de beste optie. Voor het verzamelen van informatie (meer dan alleen internetpagina’s) voor je onderzoek is de tool Evernote ideaal. Basket zit er precies tussenin. Meer functionaliteiten dan je bladwijzerbalk maar eenvoudiger dan Evernote.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 5 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.