Letterkundig Museum verwerft literaire nalatenschap Jan de Hartog

Het Letterkundig Museum te Den Haag heeft de literaire nalatenschap van Jan de Hartog verworven. Na een lange zwerftocht arriveerde het archief van de schrijver van onder meer Schipper naast God en Hollands glorie onlangs in het museum. Ruim een jaar eerder was het in een zeecontainer vanuit Californië, Amerika vertrokken.

Jan de Hartog maakte furore met zijn romans, toneelstukken en filmscenario’s over de zee en scheepvaart. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland was hij geliefd en hij verkocht wereldwijd miljoenen boeken; met Anne Frank behoort De Hartog tot de meest gelezen Nederlandse auteurs. In 1943 vertrok hij uit Nederland en vestigde hij zich in onder meer Engeland en België. In 2002 overleed hij in de Verenigde Staten op 88-jarige leeftijd. In Amerika gold De Hartog als een vooraanstaand schrijver en de Californische Whittier College had de collectie jarenlang in bruikleen, niettemin besloot zijn weduwe de literaire nalatenschap aan het Letterkundig Museum te schenken.
Zijn archief bestaat onder meer uit vele manuscripten van onder meer Schipper naast God en Hollands Glorie, correspondenties met vrienden, fans en collega-schrijvers, diverse dossiers en tal van foto’s. Diverse persoonlijke voorwerpen, waaronder een kapiteinspet en De Hartogs horloge, completeren de aanwinst. De meest bijzondere stukken hieruit worden getoond in een kleine expositie, die sinds 18 maart te zien is. De expositie valt in een reeks kortlopende actuele tentoonstellingen van het museum. De looptijd ervan is afhankelijk van de literaire actualiteit.