Landelijke AI-dag voor bibliotheken op 23 januari

Op dinsdag 23 januari vindt op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen de landelijke AI-dag voor bibliotheken plaats. Centraal tijdens deze dag staat de vraag welke invloed kunstmatige intelligentie heeft op de toekomst, specifiek op die van de bibliotheeksector.

Bibliotheken krijgen steeds meer te maken met AI. Achter de schermen helpt AI bijvoorbeeld om databases beter doorzoekbaar te maken, en voor de schermen spelen vragen als: hoe help je burgers om onderscheid te kunnen (blijven) maken tussen feiten en door AI gegenereerd nepnieuws? De mogelijkheden en kansen van AI zullen steeds groter worden, en ook de gevaren zullen toenemen. Het is van belang dat de bibliotheeksector zich hierin verdiept en dat mensen veilig en actief kunnen meedoen in de online informatiesamenleving. Daarom organiseert het programmateam digitaal burgerschap de landelijke AI-dag.

Programma en inspiratiegids

Tijdens het evenement kunnen deelnemers diverse workshops bijwonen, waaronder over de basis van AI en over data-ethiek, maar ook een workshop waarbij deelnemers een gedeelte van de code voor de AI van een zelfrijdende auto gaan maken. De keynote is in handen van enkele kunstenaars en experts van SETUP. Zij werken samen om bijvoorbeeld installaties, beelden en vocabulaire te ontwikkelen waarmee zij de ethische en sociale implicaties van technologische ontwikkelingen invoelbaar maken. 

Eerder deze maand is een speciale online inspiratiegids verschenen over AI. Hierin staan links naar artikelen, sites, video’s en praktische informatie over de AI-dag. De inspiratiegids zal steeds worden aangevuld en geactualiseerd. De afbeeldingen in deze gids zijn gegenereerd met AI. 

Locatie

De landelijke AI-dag vindt plaats op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Dit is een community van ondernemers, onderzoekers en studenten. Samen ontwikkelen zij nieuwe, slimme digitale diensten die de kwaliteit van leven moeten verbeteren, oftewel mensgerichte AI. Bovendien is het de thuisbasis van Cubiss, het ELSA Lab en een hub van de AI-Coalitie, de initiator van de AI-parade die sinds 2022 langs bibliotheken trekt.