Koninklijke Bibliotheek zoekt Titelbeschrijver

Ben jij de ervaren Titelbeschrijver die het geweldig vindt om mee te werken aan de opbouw van de KB-collectie? Kan jij prima zelfstandig werken en je weg goed vinden in een team van vakgenoten die 60.000 publicaties per jaar verwerken? Dan ben jij misschien de Titelbeschrijver die wij zoeken!

Wat ga je bij ons doen?

Als Titelbeschrijver ben jij dé specialist voor het ontsluiten van de KB-collecties. Als Titelbeschrijver werk je zelfstandig, nauwkeurig en zeer resultaatgericht. Samen met je collega’s van het team Documentverwerking catalogiseer je de KB-collectie (fysiek en digitaal), zodat deze klaar is voor opslag in onze magazijnen en voor onze klanten te vinden is in de KB-catalogus. Dat is een stevige klus want als Titelbeschrijver verwerk je samen met je team zo’n 60.000 publicaties per jaar. Je beschrijft de titels in het GGC volgens de RDA-regels. Voor het verwerken van ouder materiaal heb je kennis van de Fobid-regels voor de Titelbeschrijving.

Waar kom je bij ons werken?

Als Titelbeschrijver werk je bij de afdeling Digitalisering & Documentverwerking; deze is onderdeel van de sector Verwerking & Behoud (V&B). V&B verzorgt de ‘back office’: de productie van metadata, databases en digitale bestanden. Ook zorgt de sector voor het beheer en behoud van de fysieke en digitale collecties. De afdeling Digitalisering & Documentverwerking is (onder andere) verantwoordelijk voor de productie van bibliografische metadata van alle KB-collecties. Het doel is het realiseren van maximale vindbaarheid in de KB-catalogus voor onze klanten.

Wat bied jij?

 • Mbo werk- en denkniveau. 
 • Ruime ervaring als titelbeschrijver/catalogiseerder.
 • Kennis van de RDA-regels.
 • Kennis van de FOBID-regels voor de Titelbeschrijving is een pre.
 • Kennis van catalogiseren in het GGC.
 • Kennis van en ervaring met de omgang met allerlei materiaaltypen.
 • Zelfstandig, nauwkeurig en resultaatgericht kunnen werken.

Wat bieden wij?

 • Een dienstverband voor 40 uur per week, in eerste instantie voor de periode van 1 jaar, met uitzicht op een verlenging.
 • Een goed salaris tussen € 2.310 en € 2.871 bruto per maand (schaal 6) op basis van 40 uur, een dertiende maand (8,33%) en volledige vergoeding van je dagelijkse reiskosten. 
 • Je bouwt pensioen op via het pensioenfonds ABP.
 • Een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket dat je deels zelf kunt samenstellen, waaronder het kopen en verkopen van vakantiedagen.
 • Een goede balans tussen werk en privé vinden wij belangrijk. Daarom kun je afspraken maken over flexibele werktijden, heb je veel vakantiedagen (42 dagen per jaar bij een volledige baan) en wordt ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald. In veel functies behoort ook thuiswerken tot de mogelijkheden.
 • Alle ruimte om te leren en je verder te ontwikkelen.
 • Een werkplek in hartje Den Haag op drie minuten lopen vanaf het Centraal Station. Ook in de KB geldt natuurlijk op dit moment dat we zo veel mogelijk thuiswerken.

Wie zijn wij?

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Middeleeuwse handschriften, de eerste Donald Duck, het laatste boek van Saskia Noort: in onze magazijnen vind je alles wat in en over Nederland verschijnt. Dat komt neer op zo’n 7 miljoen fysieke publicaties en tientallen miljoenen digitale boeken, kranten en tijdschriften. Die bewaren we goed, zodat ook onze achterkleinkinderen er nog plezier van kunnen hebben. 

We stellen iedereen in staat om te lezen, te leren en onderzoek te doen. Zo’n 4,5 miljoen Nederlanders gebruiken onze digitale diensten, waaronder de landelijke online Bibliotheek (tienduizenden e-books en duizenden luisterboeken) en Delpher (meer dan 100 miljoen pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften). We zijn er voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes, voor slechtzienden met aangepaste leesvormen en – voor iedereen die het nodig heeft – met hulp bij computeren of belastingzaken. Natuurlijk zetten we ook vol in op innovatie, samen met onze partners. Denk aan de inzet van artificial intelligence in openbare bibliotheken en evenementen rondom linked open data.

Kortom, bij de KB gebeurt meer dan je denkt. Samen met 500 collega’s werk je aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland.

Hebben we je interesse gewekt?

Klik op deze link en stuur je cv en een motivatie waarom jij de ideale kandidaat bent voor de functie van Titelbeschrijver. 

Het vacaturenummer is 20-48-048. 

Om je alvast beter te leren kennen vragen we je om in je motivatiebrief drie belangrijke ontwikkelingen te noemen die jij in jouw vakgebied ziet. 

Je kunt solliciteren tot en met donderdag 24 december 2020.

Je krijgt z.s.m. een ontvangstbevestiging. De selectieprocedure bestaat uit twee gespreksrondes. De eerste ronde van gesprekken vindt plaats in de week van 11 januari 2021. Als we je hiervoor uitnodigen, bellen we je tijdig op om een afspraak te maken. Als we je niet uitnodigen voor een gesprek, dan sturen we hierover z.s.m. een bericht.

Zolang de maatregelen met betrekking tot de coronacrisis van kracht zijn, vinden de gesprekken veelal door middel van videobellen plaats.

Wil je eerst meer weten? 

Bel dan met Karin Lodder (hoofd Digitalisering & Documentverwerking), 070-314 01 22. 

Bel voor algemene vragen naar 06-214 938 39.

De KB bewaart je gegevens tijdens de wervings- en selectieprocedure. Op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verwijdert de KB deze uit haar database, uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure. Privacyverklaring.

De KB is aanbestedingsplichtig, acquisitie door intermediairs naar aanleiding van deze vacature heeft daarom geen zin en wordt door ons niet op prijs gesteld.