Koninklijke Bibliotheek zoekt informatiespecialist full-text digitalisering

Waar boekkunst, aandacht voor laaggeletterdheid en conversie naar TEI XML samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als informatiespecialist full-text digitalisering zorgt dat ons literaire erfgoed voor iedereen online of als e-book te lezen is.

Maak jij het mogelijk?

Als onze informatiespecialist ben je betrokken bij de full-text digitalisering van geselecteerde Nederlandse literaire en cultuurhistorische teksten die volgens de hoogst mogelijke kwaliteitseisen worden verwerkt. Samen met je collega’s zorg jij ervoor dat deze teksten gedigitaliseerd, ontsloten en digitaal, via de website of als e-book, beschikbaar komen. En er is meer. Jij bent de informatiespecialist die:

 • de oorspronkelijke teksten klaar maakt voor full-text productie.
 • zorgt dat deze teksten daarna gereed komen voor digitale publicatie.
 • veel aandacht heeft voor kwaliteit.

De KB digitaliseert op verschillende manieren. Onze hoogste kwaliteit van digitaliseren noemen wij de ‘topsmaak’. De ‘topsmaak’ garandeert een 99,995% correcte, verrijkte tekst en wordt nu voornamelijk gebruikt voor de productie van digitale teksten voor de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). Maar de ’topsmaak’ zal ook de standaard worden voor andere producten en diensten van de KB.

Ben jij het talent dat wij zoeken?

We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw liefde voor het geschreven woord, gecombineerd met goede digitale vaardigheden? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature informatiespecialist aanvult met:

 • een achtergrond of opleiding in Letterkunde, Taalkunde en/of Geschiedenis.
 • aantoonbare ervaring met en kennis van XML (vereiste), bij voorkeur met TEI XML.
 • ervaring met redactioneel werk in een soortgelijke functie als documentalist, literatuuronderzoeker of bibliotheekmedewerker.
 • een zelfstandige, praktische en resultaatgerichte werkhouding.
 • goede schriftelijke als mondelinge vaardigheden.

Waar kun jij op rekenen?

Als je kiest voor de KB, dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • een brutomaandsalaris tussen € 2.711 en € 3.633 (schaal 8).
 • een tijdelijk dienstverband voor de periode van 1 jaar.
 • een goede werk- en privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding van jouw ov-reiskosten.
 • pensioenopbouw via pensioenfonds ABP.
 • een dertiende maand (8,33%).

Deze arbeidsvoorwaarden (en meer) gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature informatiespecialist full-text digitalisering is een dienstverband voor 32-40 uur per week aan de orde.

Hoe is het om bij de KB te werken?

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waar iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes, voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met andere netwerkpartners.

We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen elkaar versterken. Dat ervaren we ook zo in ons team Digitalisering & Documentverwerking waar de focus ligt op de kwaliteit van onze metadata. Het team bestaat uit 8 collega’s en is in ontwikkeling richting Agile werken. Hoe jouw toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als serieus, gedreven en vaak ook met een lach.

Hoe solliciteer ik naar deze vacature?

Wil jij bijdragen aan onze innovatieve organisatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen. Vragen over de functie? Stel deze aan George Siemensma, teamleider Digitalisering & Documentverwerking via 06-45149317 of via george.siemensma@kb.nl.

Vragen over de sollicitatieprocedure? Ruth Simonis geeft antwoord via solliciteren@kb.nl.

 • Solliciteren kan tot en met zondag 6 maart 2022. Direct solliciteren kan hier.
 • Zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag met je in gesprek. Als een gesprek op locatie niet mogelijk is, ontmoeten we elkaar digitaal. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • De eerste gespreksronde valt in week 11/12. De tweede gespreksronde vindt plaats uiterlijk in week 13.
 • De selectieprocedure duurt gemiddeld 3 tot 6 weken.  
 • Tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).