KNVI organiseert Jaarcongres samen met SOD en NVBA

Op 18 november vindt het Jaarcongres plaats in het Congrescentrum Nieuwegein, onder de titel ‘Daar staat een informatieprofessional voor’. Dit jaar werkt de KNVI samen met de Vereniging SOD en NVBA (Netwerk voor Bedrijfsmatig Archiveren). Het ochtendprogramma staat in het teken van ‘Information Ethics’, in de middag vinden verschillende tracks plaats. Thema’s zijn onder andere ‘Data: big, open, linked’, ‘de fysieke plek’, ‘competenties’ en ‘positionering’.

De nauwe samenwerking tussen de vrijwilligers en bestuurders van de KNVI, NVBA en SOD vormt ook de rode draad van het programma. Het gaat over samenwerking binnen organisaties maar juist ook tussen organisaties. Archieven, bibliotheken en musea werken met elkaar samen, maar ook met de semi-overheid, bedrijven en MKB, scholen en het theater. En dat allemaal in een tijdsgewricht waarin het belang van goed informatiebeheer steeds belangrijker wordt en regelmatig de voorpagina’s van kranten en nieuwssites haalt. In het eerste kwartaal van dit jaar was een van de meest gebruikte woorden in de pers ‘metadata’ en bleek het belang van goed beheer daarvan: een typische uitdaging voor de informatieprofessional. De organisatie schrijft:

“Big data veroorzaken een heel nieuwe uitdaging voor de informatieprofessional die we niet meer alleen kunnen aangaan, maar in samenwerking met elkaar. We moeten de grenzen verkennen van wat ethisch wel of niet haalbaar is. Wat is de ethiek van de informatieprofessional en waar liggen die grenzen?”

Informatie over het programma en het aanmeldformulier zijn te vinden op http://congres.knvi.info.

IP #8 (verschijnt eind deze week) bevat een interview met Hans de Zwart, directeur Bits of Freedom en keynote spreker op het Jaarcongres van KNVI | NVBA |SOD, en het programmaoverzicht.