KNMI start big data-project WOW-NL

Het KNMI is met het big data-project WOW-NL begonnen. Mensen met een weerstation kunnen hun weermetingen hierbij delen met anderen. De metingen zijn op wow.knmi.nl in te zien en te vergelijken met zowel particuliere als officiële weerstations. Voor het KNMI zijn weerstations in achtertuinen of op balkons interessant omdat deze specifieke informatie geven op locaties waar het instituut niet kan meten.

Na het aanvragen van een account kunnen mensen met een weerstation de metingen zoals temperatuur, luchtdruk, neerslag en wind uploaden. De data verschijnen op een wereldkaart waar alle andere aangesloten weerstations zichtbaar zijn. Elke tien minuten worden de metingen ververst.
WOW staat voor Weather Observations Website. Het Britse UK Met Office is hiermee begonnen en inmiddels maken er wereldwijd ruim 7600 weerstations onderdeel uit van het netwerk. WOW-NL is de Nederlandse portaal die toegang biedt tot dit internationale meetnetwerk. KNMI en de UK Met Office werken nauw samen om WOW te blijven optimaliseren.
Het KNMI ziet in WOW-NL een slimme manier om meer data over het Nederlandse weer te krijgen en deze toegankelijk te maken. Hoewel de particuliere weerstations niet altijd zullen voldoen aan de internationale richtlijnen, kunnen ze toch belangrijke weerinformatie geven over een lokale weersituatie.

Voor geïnteresseerde scholen met een weerstation is er een lessenserie over WOW-NL beschikbaar die in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Aardrijkskunde Genootschap is gemaakt. Leerlingen kunnen zelf metingen gebruiken om inzicht te krijgen in het weer in hun omgeving.