Kinderzoekmachine Jouwzoekmachine.nl nu gratis beschikbaar voor scholen

Het Amsterdamse bedrijf WizeNoze lanceert vandaag een zoekmachine die kinderen (6-15 jaar) leeftijdsspecifieke informatie aanbiedt. Jouwzoekmachine.nl is volgens WizeNoze de eerste zoekmachine ter wereld die houdt rekening met het leesniveau van de gebruiker. Aan een Engelstalige versie wordt gewerkt.

Jarenlang onderzoek
De zoekmachine is het resultaat van jarenlang academisch onderzoek op het gebied van child-computer interaction en information retrieval. Met een team van zo’n tien specialisten op het gebied van onderwijs, taal en techniek is gewerkt aan de eerste publieke versie van jouwzoekmachine.nl die nu klaar is voor gebruik. Een school die deze zoekmachine wil gebruiken hoeft alleen maar deze URL als homepage in haar browser op te nemen.
Testversie
Het betreft een eerste publieke versie, vertelt Diane Janknegt, oprichter van WizeNoze, aan IP. “We weten dat we nog een heleboel dingen kunnen verbeteren en we zijn nu druk bezig met het toevoegen van meer functionaliteit (bijvoorbeeld meer video’s). Daarom noemen we het een testomgeving. Hiermee geven we aan dat er nog wat fouten in kunnen zitten. Google heeft haar zoekmachine meerdere jaren bèta genoemd. Het woord bèta kunnen we niet gebruiken voor kinderen, vandaar het woord ‘test’.”
Bronnen
In Jouwzoekmachine.nl zijn meer dan 300 betrouwbare nieuws- en informatiebronnen gecheckt en toegevoegd en dagelijks komen er nieuwe bronnen bij. Denk aan bronnen als Willem Wever, Docukit, SchoolTV, SamSam.net, Sciencespace.nl, Archeologenindeklas.nl en Entoen.nu. “Dit is slechts een kleine greep, er zitten veel meer pareltjes tussen,” aldus Janknegt. De technologie scant de content en bepaalt voor welke gebruikers de informatie geschikt is.
Onderscheidend
Er bestaan al zoekmachines voor kinderen zoals Meester Sipke en Netwijs (Davindi is gestopt in augustus 2015), maar Jouwzoekmachine.nl is, aldus WizeNoze, de enige die onderkent dat de jeugd een brede doelgroep is met verschillende niveaus. Zoekresultaten worden daarom aangepast aan het niveau van de gebruiker.
Verdienmodel
Jouwzoekmachine.nl wordt gratis ter beschikking gesteld aan scholen die het white label op hun eigen website kunnen integreren. Wat is voor WizeNoze  het verdienmodel? “Naast de zoekmachine hebben wij technologie waarmee je een tekst voor volwassenen om kan zetten in leeftijdsspecifieke teksten. Deze vertaaltechnologie (genaamd de Content Editor) verkopen we aan bedrijven. Als hun content dan aangepast is en op internet staat, zullen we die teksten natuurlijk ook weer ontsluiten in onze zoekmachine,” aldus Janknegt.
“Ook willen we ook betaalde bronnen gaan opnemen in onze zoekmachine (bijv. de Junior Winkler Prins). Als scholen via onze zoekmachine zo’n betaalde bron gaan afnemen dan vragen we daar een marge over. Met andere woorden, via een andere route verdienen we het geld. Niet via advertisement rondom Jouwzoekmachine.nl.”
Engelstalige versie op komst
WizeNoze heeft in juni 2015 een lening van het ministerie van Economische Zaken gekregen. “Deze prachtige lening gebruiken we om de technologie nog veel verder door te ontwikkelen (denk aan video’s, plaatjes, nieuws toevoegen) en om daarna naar het buitenland te gaan. Over een jaar willen we de Engelstalige versie gereed hebben.”