KB zoekt metadataspecialist digitale preservering

Wij werken aan een nieuw digitaal depot waarin onze bestaande en nieuwe digitale collecties zullen worden opgenomen. Deze grootscheepse transitie vraagt extra denkkracht en expertise bij het analyseren en modelleren van metadata en de benodigde processen. Kom jij ons, met je diepgaande kennis en kunde als metadataspecialist digitale preservering, hierbij helpen?

Wat ga je bij ons doen?

Als metadataspecialist digitale preservering zorg je voor de modellering en procesinrichting van metadata die nodig zijn om de digitale collecties van de KB te verwerken, bewaren, verrijken en toegankelijk te houden. In deze voor de KB belangrijke rol zullen je werkzaamheden de komende jaren vooral in het licht staan van een aantal grote vernieuwingstrajecten waarbij de implementatie van het datamodel en de inrichting van de benodigde processen het informatielandschap ingrijpend zullen veranderen. Dit doe je binnen de kaders van het preserveringsbeleid en de richtlijnen op het gebied van metadata van de KB.

Je werkt hierbij nauw samen met je met collega-specialisten op het gebied van digitale duurzaamheid, metadata en informatiearchitectuur. Ook heb je veelvuldig contact met directe collega’s van het digitaal depot en het publicatieplatform.

Je hebt aandacht voor detail maar verliest daarbij de grote lijnen niet uit het oog. Je hebt het inzicht de praktijk te verbinden met beleidsmatige en theoretische aspecten van metadata en preservering. Analytisch ben je sterk, je stelt de juiste vragen en je kan de informatiebehoefte omzetten in concrete specificaties. 

Wij vinden kennisdeling en actieve participatie in het vakgebied belangrijk. En het leuke van deze baan is dat jij, zowel binnen als buiten de KB, jouw specialistische kennis over metadata, metadatastandaarden en metadataprocessen mag gaan delen. Je vertegenwoordigt de KB bij overleggen, congressen en werkgroepen over metadata, zowel in binnen- als buitenland. Je volgt de internationale ontwikkelingen met betrekking tot metadata en standaardisatie op de voet. Kortom, je rol als metadataspecialist bij de KB zal niet snel vervelen.

Waar kom je bij ons werken?

Als metadataspecialist digitale preservering kom je te werken bij de afdeling Digitale Duurzame Toegang (DDT). Deze afdeling zorgt in nauwe samenwerking met andere afdelingen voor het behoud van de digitale schatten van de KB zodat huidige en toekomstige generaties kunnen blijven vertrouwen op informatie uit het verleden. DDT gebruikt en beheert hiervoor voorzieningen waarmee digitale collecties gecontroleerd verwerkt en bewaard kunnen worden voor de lange termijn. Dit doen wij met veel toewijding en expertise op het gebied van digitale duurzaamheid en door toepassing van nationale en internationale best practices.

Wat bied jij?

  • Hbo/academisch werk- en denkniveau.
  • Minimaal 3 jaar aantoonbare relevante werkervaring.
  • Kennis van en ervaring op het gebied van het preserveren van digitale collecties en bijbehorende standaarden zoals OAIS, PREMIS en METS. 
  • Kennis van en ervaring met metadatastandaarden en -modellen gangbaar in het bibliotheekdomein zoals IFLA-LRM, RDA, MARC21, Schema.org enz. is een pre.
  • Kennis van en ervaring met het modelleren van informatie in verwerkingsprocessen.
  • Ervaring met XML en XML-gerelateerde standaarden, zoals XSLT, XSD, Schematron, XPath en XQuery.
  • Sterk analytisch vermogen en in staat een brug te slaan tussen theorie en praktijk.
  • Uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden, zowel in het Nederlands als het Engels.
  • Proactief, communicatief en nieuwsgierig.

Wat bieden wij?

  • Een dienstverband voor 40 uur per week, in eerste instantie voor de periode van 1 jaar, met uitzicht op een vast dienstverband. 
  • Een goed salaris tussen € 2.807 en € 4.452 bruto per maand (schaal 10) op basis van 40 uur, een dertiende maand (8,33%) en volledige vergoeding van je dagelijkse reiskosten.
  • Je bouwt pensioen op via het pensioenfonds ABP.
  • Een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket dat je deels zelf kunt samenstellen, waaronder het kopen en verkopen van vakantiedagen.
  • Een goede balans tussen werk en privé vinden wij belangrijk. Daarom kun je afspraken maken over flexibele werktijden, heb je veel vakantiedagen (42 dagen per jaar bij een volledige baan) en wordt ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald. In veel functies behoort ook thuiswerken tot de mogelijkheden.
  • Alle ruimte om te leren en je verder te ontwikkelen.
  • Een werkplek in hartje Den Haag op drie minuten lopen vanaf het Centraal Station. Ook in de KB geldt natuurlijk op dit moment dat we zo veel mogelijk thuiswerken.

Wie zijn wij?

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Middeleeuwse handschriften, de eerste Donald Duck, het laatste boek van Saskia Noort: in onze magazijnen vind je alles wat in en over Nederland verschijnt. Dat komt neer op zo’n 7 miljoen fysieke publicaties en tientallen miljoenen digitale boeken, kranten en tijdschriften. Die bewaren we goed, zodat ook onze achterkleinkinderen er nog plezier van kunnen hebben. 

We stellen iedereen in staat om te lezen, te leren en onderzoek te doen. Zo’n 4,5 miljoen Nederlanders gebruiken onze digitale diensten, waaronder de landelijke online Bibliotheek (tienduizenden e-books en duizenden luisterboeken) en Delpher (meer dan 100 miljoen pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften). We zijn er voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes, voor slechtzienden met aangepaste leesvormen, en voor iedereen die het nodig heeft met hulp bij computeren of belastingzaken. Natuurlijk zetten we ook vol in op innovatie, samen met onze partners. Denk aan de inzet van artificial intelligence in openbare bibliotheken en evenementen rondom linked open data.

Kortom, bij de KB gebeurt meer dan je denkt. Samen met 500 collega’s werk je aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland.

Hebben we je interesse gewekt?

Klik op deze link en stuur je cv en een motivatie waarom jij de ideale kandidaat bent voor de functie van metadataspecialist digitale preservering. Het vacaturenummer is 20-46-042. 

Om je alvast beter te leren kennen vragen we je om in je motivatiebrief twee voorbeelden te noemen van hoe je beleid hebt vertaald naar operatie op het gebied van metadata.

Je kunt solliciteren t/m zondag 6 december 2020. Je krijgt z.s.m. een ontvangstbevestiging. De selectieprocedure bestaat uit twee gespreksrondes. De eerste ronde van gesprekken vindt plaats in de week van 14 december 2020. Als we je hiervoor uitnodigen, bellen we je tijdig op om een afspraak te maken. Als we je niet uitnodigen voor een gesprek, dan sturen we hierover z.s.m. een bericht.

Als je doorgaat naar de tweede ronde kan een assessment of het uitwerken van een casus deel uitmaken van de procedure. 

Zolang de maatregelen met betrekking tot de coronacrisis van kracht zijn vinden de gesprekken veelal middels videobellen plaats.

Wil je eerst meer weten? 

Bel dan met Jeffrey van der Hoeven (hoofd afdeling Digitale Duurzame Toegang), 06-54296578. Bel voor algemene vragen naar 06-21493839.

De KB bewaart je gegevens tijdens de wervings- en selectieprocedure. Op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG) verwijdert de KB deze uit haar database, uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure. Privacyverklaring.

De KB is aanbestedingsplichtig, acquisitie door intermediairs naar aanleiding van deze vacature heeft daarom geen zin en wordt door ons niet op prijs gesteld.