KB zoekt born digital erfgoed bij provider XS4ALL

Nu XS4ALL dreigt te verdwijnen, is het digitaal erfgoed in gevaar dat bij deze provider is ondergebracht. De Koninklijke Bibliotheek roept eigenaars van sites uit de periode 1994-2000 op om contact op te nemen.

Op 10 januari werd bekend dat een van de oudste providers van Nederland, XS4ALL, op termijn zal verdwijnen en op zal gaan in KPN. XS4ALL werd op 1 mei 1994 opengesteld voor het publiek en veel internetpioniers hebben hier hun eerste website ondergebracht.

Het nieuws over XS4ALL trok de aandacht van de Koninklijke Bibliotheek. Zij houdt zich namelijk niet alleen bezig met het bewaren van cultuurhistorisch belangrijke websites voor toekomstig onderzoek, maar ook met een hieraan gerelateerd project, ‘internetarcheologie’ genaamd. Voor dit project worden sites uit de begintijd van het Nederlandse web geselecteerd en gearchiveerd. Zo werden sites van provider Euronet bewaard, omdat deze provider op korte termijn van het Nederlandse web zou verdwijnen.

Nu XS4ALL hetzelfde lot beschoren is, is ook dit erfgoed in gevaar, schrijft de KB op haar site. Bij deze provider zijn nog tientallen sites uit de periode 1994-2000 aanwezig. Dus heb je een oude site bij XS4ALL of ken je een cultuurhistorisch interessante website die op zou moeten worden genomen in de webcollectie van de KB? Neem dan contact op met het KB-webarchiveringsteam: webarchivering@kb.nl.