KB lanceert webcollectie Religie en Levensbeschouwing

De KB lanceert vandaag een nieuwe webcollectie: Religie en Levensbeschouwing. Deze bestaat uit 580 websites over geloof, spiritualiteit en levensbeschouwing; gezamenlijk geven ze een divers beeld van hoe Nederlanders tegen het leven aankijken. 

De KB heeft de collectie samengesteld om een hedendaags beeld te geven van religie, spiritualiteit en levensbeschouwing op het Nederlandse web. Conservator digitale collecties Kees Teszelszky: ‘Geloof in Nederland verandert heel snel. Juist online wordt pas duidelijk hoeveel variaties en veranderingen er zijn. Oude religies manifesteren zich soms in nieuwe vormen. En nieuwe bewegingen – zoals moderne hekserij – vervullen allerlei niche interesses. Spirituele sentimenten stromen weer overal doorheen.’

Veel religieuze vormen die in de webcollectie zijn opgenomen, zijn volgens Teszelszky typisch hedendaags. ‘Neem bloggers die volgers om zich heen verzamelen, zzp’ers die mensen helpen één te worden met het goddelijke, en webwinkels die spiritualiteit aanbieden met 35 procent korting. Deze vormen van religie zijn uniek voor deze tijd. We willen deze sites dan ook snel archiveren voordat dit erfgoed offline gaat.’

Op basis van onderzoek samengesteld

De nieuwe webcollectie is samengesteld op basis van onderzoek van Frank Smit, student Digital Humanities aan de Rijksuniversiteit Groningen, onder begeleiding van Teszelszky en collectiespecialist webarchivering Peter de Bode. Smit onderzocht onder meer hoe personen of groepen zich op internet presenteren of verkopen. Welke taal en digitale mogelijkheden gebruiken ze? En zijn er verschillen tussen oude en nieuwe geloven? De beschrijving van de collectie kan hier worden ingezien. Het is de grootste Nederlandse webcollectie over dit onderwerp die er bestaat.

De webcollectie Religie en Levensbeschouwing wordt vandaag om 14:00 gepresenteerd in de KB in Den Haag. Na de presentatie is de webcollectie met een geldige KB-jaarpas online in te zien in de leeszaal van de KB.