B&G en CWI ontvangen 1 miljoen voor onderzoek naar extended reality

Beeld & Geluid en het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) zijn partners in het recent gestarte Europese onderzoeksproject TransMIXR. TransMIXR ontwikkelt technologieën die het voor de culturele en creatieve industrie mogelijk maakt nieuwe producties te creëren in extended reality (XR) en bedenkt innovatieve manieren om immersieve mediaproducties te beleven.

De mogelijkheden van XR en kunstmatige intelligentie (AI) hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Met name de combinatie van deze twee elementen zullen een grote impact hebben op de manier waarop media worden geproduceerd, gedistribueerd en beleefd. Er wordt veel onderzoek gedaan op dit gebied. De Europese Commissie financiert onderzoek om technieken te ontwikkelen die bijdragen aan het concurrentievermogen van Europa en die in lijn zijn met publieke waarden. TransMIXR is een van de meest omvangrijke initiatieven die worden ondersteund.

B&G en CWI hebben samen ruim 1 miljoen euro gekregen om hun werk binnen het project te realiseren. Dit bedrag maakt deel uit van de in totaal 9 miljoen euro die TransMIXR heeft ontvangen van het Horizon Europe Fonds.

Pilots ontwikkelen in Living Labs

Het project wordt gecoördineerd door de Technological University of the Shannon (TUS) in Ierland. In zogenaamde Living Labs zal TransMIXR de eerder ontwikkelde technologieën op het gebied van XR inzetten om vier pilots te ontwikkelen die de visie op toekomstige media-ervaringen tot leven brengen. Deze pilots bestrijken vier domeinen binnen de culturele en creatieve industrie: nieuwsmedia (een pilot gecoördineerd door het Franse persbureau AFP), omroepen (RTV SLO en TG4), podiumkunsten (SATORE) en cultureel erfgoed (Beeld & Geluid).

Nieuwe museumervaringen onderzoeken 

‘Dankzij de financiering van de Europese Commissie kan B&G het onderzoek naar immersieve media verder voortzetten. Met onze partner CWI en andere partners zullen we nieuwe museumervaringen onderzoeken en kijken hoe we nieuwe manieren kunnen vinden om de betrokkenheid bij onze fysieke collecties te bevorderen. Bijvoorbeeld door museumobjecten in 3D te scannen en ze in virtuele ruimtes te brengen waar museumbezoekers ermee kunnen interacteren. We zien ernaar uit om de resultaten in ons nieuwe museum te laten zien dat begin volgend jaar wordt heropend’, aldus Johan Oomen, hoofd onderzoek en erfgoed bij B&G en innovatiedirecteur in het TransMIXR-project.

Prof. dr. Pablo Cesar, TransMIXR technical coordinator en groepsleider Distributed and Interactive Systems bij het CWI: ‘TransMIXR is een uniek project dat nieuwe AI- en XR-technologieën combineert voor het ontwikkelen van nieuwe immersieve en interactieve ervaringen. Het zal de creatieve en culturele sector helpen bij het creëren van een gezamenlijke gebruikersomgeving en een infrastructuur voor sociale interactie. TransMIXR vormt een aanvulling op bestaande initiatieven samen met Beeld & Geluid, zoals het MediaScape XR-project en het AI, Media and Democracy lab.’