KB gaat digitaal preserveren met Rosetta

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft onlangs een meerjarig contract getekend met bibliotheeksoftwareleverancier Ex Libris voor het gebruik van het digitaal archiveringssysteem Rosetta. Zo kan de KB haar huidige en toekomstige digitale collecties veilig bewaren en toegankelijk houden voor de lange termijn.

De KB was in 2003 de eerste organisatie ter wereld met een digitaal archief voor publicaties, het zogeheten e-Depot. Dit is in 2010 al eens vervangen, maar inmiddels is ook het huidige systeem toe aan vernieuwing. Dat komt doordat het volume aan digitaal materiaal enorm is toegenomen.

Het aangekochte Rosetta is een Digital Asset Management and Preservation System (DAMPS) en biedt de KB nieuwe mogelijkheden om haar digitale collecties efficiënt en betrouwbaar te bewaren. Deze oplossing kwam na een aanbesteding als beste uit de bus. De komende maanden wordt Rosetta in gebruik genomen en zal de KB tientallen miljoenen digitale publicaties migreren van het huidige naar het nieuwe systeem. Het gaat hierbij niet alleen om gedigitaliseerde boeken, kranten en tijdschriften, maar ook om e-books, het webarchief en miljoenen wetenschappelijke artikelen. In totaal betreft het ruim een half miljard bestanden en metadatarecords.