KB en Meertens Instituut crowdsourcen transcripties historische kranten

De Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Meertens Instituut zijn een crowdsourcingproject gestart waarin een beroep wordt gedaan op vrijwilligers die willen helpen met het omzetten van gotische teksten uit kranten uit de 17e eeuw naar het Romeins schrift.

De KB heeft voor de website Delpher.nl een enorme hoeveelheid historische kranten gedigitaliseerd en die met optische tekenherkenning ingelezen, zodat ze voor het algemene publiek doorzoekbaar zijn. De meeste oude kranten, vanaf 1618, zijn gezet in het gotische schrift. Sommige kranten zijn in Romeins schrift gezet, maar in beide gevallen geldt dat de optische tekenherkenning niet uit de voeten kan met deze oude schriften en de tekens grotendeels verkeerd gelezen heeft. Dat betekent dat men niet naar woorden of namen in de kranten kan zoeken: die worden namelijk niet gevonden.

Door de kranten door vrijwilligers te laten overtikken moeten ook deze oudere teksten op betrouwbare wijze doorzoekbaar gemaakt worden. Vrijwilligers die gotisch schrift kunnen lezen en de oude teksten min of meer kunnen begrijpen, worden van harte uitgenodigd mee te helpen met het overtikken van artikelen uit de historische kranten. Het werk wordt vanuit huis gedaan, en het staat ieder vrij zo veel of zo weinig tijd eraan te besteden als hem of haar ter beschikking staat.

Vrijwilligers kunnen zich voor het project aanmelden via http://www.meertens.knaw.nl/kranten_editor. Instructies zijn te vinden op http://www.meertens.knaw.nl/kranten_editor/session/help.