KB en auteursrechtenorganisaties slaan handen ineen: boeken 1872-1940 komen vrij beschikbaar via Delpher

Vanaf vandaag heeft iedereen online inzage in boeken uit de periode 1872-1940 via het platform Delpher. Hiervoor tekende de KB gisteren een overeenkomst met de auteursrechtenorganisaties Stichting Lira (schrijvers en vertalers) en Pictoright (visuele makers). De overeenkomst maakt digitaal hergebruik van deze boeken mogelijk. De eerste 1200 boeken uit deze periode zijn nu full text te doorzoeken via Delpher. Er is hiermee opnieuw een schat aan interessant materiaal beschikbaar voor historisch, taalkundig, letterkundig en boekhistorisch onderzoek, voor juristen, geografen en biologen. Niet alleen wetenschappers, maar iedereen met historische belangstelling kan zijn hart ophalen. Een greep uit de onderwerpen: de flora van Java, de fauna van Nieuw-Guinea, de ‘oorzaak der vermindering der geboorten in de beschaafde landen’, het Maastrichts dialect, de eerste boeken over vliegtuigen. En niet te vergeten boeken uit de jaren 1914-1916 die aspecten van de oorlog behandelen die dan volop woedt en die dit jaar herdacht wordt.

De boeken zijn gedigitaliseerd binnen het Nationaal Programma voor Behoud van Papieren Erfgoed Metamorfoze en komen uit de KB-collectie. Hoe omvangrijker de collecties die erfgoedinstellingen willen digitaliseren, hoe tijdrovender het is om mogelijke rechthebbenden op te sporen. Daarom zijn collectieve regelingen in het leven geroepen door de auteursrechtenorganisaties. De KB, Lira en Pictoright hebben nu ook voor de boeken een praktische oplossing gevonden, zoals eerder voor de tijdschriften en kranten.

Onder de licentie die Lira en Pictoright aan de KB verlenen, kan de KB iedereen online toegang geven tot boeken uit de periode 1872-1940 die mogelijk nog onder het auteursrecht vallen. Ook boeken van andere erfgoedinstellingen die via Metamorfoze hun collecties laten digitaliseren vallen hieronder. Wetenschappers en onderzoeksgroepen die het materiaal willen benutten voor onderzoek kunnen eveneens de data gebruiken.

Via digitalisering wil de KB, de nationale bibliotheek van Nederland, iedereen online toegang geven tot alles wat in Nederland is gedrukt. Stichting Lira en Pictoright behartigen de belangen van tekst- en beeldmakers. De boekenovereenkomst is opnieuw een voorbeeld van de goede samenwerking om cultureel erfgoed voor een breed publiek toegankelijk te maken, geheel volgens de wens van de EU op dit gebied.