KB bereikt met digitale diensten een op de drie Nederlanders


De KB bereikte in 2023 met haar digitale diensten een op de drie Nederlanders. Met name de sites Delpher en de DBNL waren daarbij populair. Deze cijfers staan in het jaarverslag dat de nationale bibliotheek woensdag publiceerde.

De KB is verantwoordelijk voor onder meer de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL.org), Delpher.nl, de online Bibliotheek, de Jeugdbibliotheek en apps als LEES. Met name de DBNL en Delpher wisten veel bezoek te genereren met respectievelijk 7,2 en ruim 3 miljoen bezoeken.

Op DBNL worden gedigitaliseerde literaire teksten beschikbaar gesteld, op Delpher worden gedigitaliseerde kranten, boeken, tijdschriften en radiobulletins ontsloten. Driekwart van de geesteswetenschappers maakte in 2023 gebruik van een van de diensten van de KB, met name DBNL en Delpher. Onder vrijetijdsonderzoekers zijn deze platformen eveneens populair. Zo bereikte Delpher 5 procent van de Nederlanders, DBNL 9 procent.

Meer leden online Bibliotheek

De online Bibliotheek heeft vorig jaar het aantal leden zien stijgen van 524.000 in 2022 naar ruim 608.000 in 2023. Dat is een stijging van 16 procent. Samen leenden zij bijna 5,5 miljoen e-books en 2,3 miljoen luisterboeken. Het jaar ervoor waren dat respectievelijk 5,3 miljoen en ruim 2 miljoen. Van de 115.000 nieuwe leden was 46 procent 18 jaar of jonger.

De fysieke collectie van de KB groeide met 387 meter tot in totaal 121 kilometer boekenplank. De digitale collectie groeide in 2023 uit tot 7.898.318 objecten.

‘Grote uitdagingen’

Algemeen directeur Lily Knibbeler van de KB is positief over de resultaten, maar ziet ook grote uitdagingen. ‘Zo moet er voordat onze collectie kan worden verhuisd naar het nieuwe boekenmagazijn nog veel gebeuren om ons huidige pand veilig te houden voor de collecties die we er – nu nog – bewaren. Daarnaast is onze uitdaging op het gebied van de digitaliserende samenleving enorm: de groei van de digitale collectie is veel groter dan de financiële middelen die we daarvoor beschikbaar hebben. Er is werk aan de winkel voor alle betrokkenen.’